Teksti: Lea Penttilä / Kuva: Sami Helenius
Voimajohdolla ja johdon voimalla
Timo Hakkarainen tarpoo valvomassa voimajohtotöitä tutuissa metsiköissä. Uusi voimajohto turvaa sähköverkon toimintavarmuuden pitkälle tulevaisuuteen.
Mitä teet Tampereen Sähköverkon kunnossapitoinsinöörinä?
Vastaan 110 kilovoltin alueverkon toiminnasta sekä sähköasemien käytöstä ja kunnossapidosta. Lokakuuhun 2020 saakka ison osan työajastani haukkaa Kangasalan ja Rautaharkon välisen voimajohtohankkeen projektipäällikkyys.
Miten uusi voimajohto vaikuttaa tamperelaisten elämään?
Yhteistyöllä Elenian ja Fingridin kanssa saadaan Tampereelle rakennettua yksi uusi kantaverkkoyhteys, joka takaa sähkön käyttövarmuuden myös poikkeustilanteissa. Nykyinen, elinkaarensa ehtoota elävä 70-vuotias voimajohtovanhus on siirtokyvyltään riittämätön. Tuplasti tehokkaampi siirtokyky kantaverkosta on kasvavalle kaupunkiseudulle tervetullut, sillä Tampereen sisäinen sähköntuotanto on hiipunut jo vuosia.
Miten kaupunkilaiset ovat suhtautuneet johtotöihin?
Varsin hyvin. Olemme pyrkineet tiedottamaan työvaiheista avoimesti ja ahkerasti. Uuden voimajohdon rakentaminen vanhalle reitille minimoi maankäyttöhaitat.
Riittääkö uuden voimajohdon potku seuraavat 70 vuotta?
Kristallipallosta ei näy kaupungin ja tekniikan kehitys eikä paikallistuotannon määrän muuttuminen. Ne vaikuttavat sähkön siirtotarpeeseen. Mutta 50 vuotta on vähimmäistavoite, ja uskon sen kyllä ylittyvän.
Mistä saat virtaa vapaa-aikanasi?
Tampereen Sähköverkko on mainio työnantaja, joten akkuni latautuvat työaikanakin. CrossFit ja lautailulajit ovat tehokkaita paitsi hajottamaan kropan myös tuulettamaan pään.
Uusi 110 kV voimajohto
- Kangasalta Rautaharkkoon
- 16 kilometriä
- 88 voimajohtopylvästä
- 4,5 milj. kiloa betonia perustuksiin
- 600 000 kiloa pylvästerästä
- Valmistuu lokakuussa 2020