Teksti: Mari-Anne Aronen / Kuva: Pirkanmaan Jätehuolto
Kohta lajitellaan entistä paremmin!
Jätelakiluonnoksen mukaan jätehuollon järjestämiseen Suomessa tulee lähivuosina muutoksia, jotka etenkin taloyhtiöiden on hyvä huomioida.
Mistä on kyse, Pirkanmaan Jätehuollon yhteyspäällikkö Janne Korkeamäki?
Jatkossa viiden huoneiston ja sitä isompien kiinteistöjen on kerättävä taajamissa erikseen biojäte, metalli, lasi-, muovi- ja kartonkipakkaukset. Asukkailla on siis jatkossa paremmat mahdollisuudet lajitella. Osa sekajäteastioista voidaan vaihtaa vaikkapa muovipakkausten keräykseen.
Milloin tämä tapahtuu?
Lakiluonnos edellyttää muutoksia viimeistään 2023 alkaen. Aikataulu porrastetaan niin, ettei muutos koske kaikkia kuntia samanaikaisesti. Tiedotamme taloyhtiöille lakiluonnoksen ja jätehuoltomääräysten etenemisestä. Isännöitsijän kannattaakin tilata Pirkanmaan Jätehuollon verkkosivuilta uutiskirje, jonka avulla pysyy parhaiten ajan tasalla jätehuollon muutoksista.
Miksi uudistus tehdään?
Tavoitteena on vähentää jätteen määrää ja lisätä uudelleenkäyttöä ja kierrätystä. Lajittelu on entistäkin helpompaa, kun se tapahtuu jo kotipihassa. Ympäristön kannalta on parasta, että hyödynnettävissä olevat materiaalit käytetään mahdollisimman tehokkaasti.
Miten autatte taloyhtiöitä uudistuksessa?
Meiltä saa tietoa ja tarvittaessa asiantuntijamme voivat käydä taloyhtiöissä puntaroimassa parhaat ratkaisut jätehuollon järjestämiseen. Jos nyt on mietinnässä esimerkiksi jätekatoksen rakentaminen tai syväsäiliöiden hankinta, kannattaa olla yhteydessä meihin. Varmistetaan yhdessä, että keräysvälineiden määrä riittää myös jatkossa, ja että tyhjennykset onnistuvat sujuvasti ja turvallisesti.
Tuoko uudistus omaan lajitteluusi muutoksia?
Olen itse ollut jo pitkään aktiivinen lajittelija. Omat jäteastiansa löytyvät biojätteelle, paperille ja sekajätteelle. Muovi, kartonki, lasi ja metalli kulkevat kauppareissuilla isompiin keräyspisteisiin. Toiveeni tietenkin on, että uudistuksen myötä mahdollisuuteni lajitella ja kierrättää entisestään paranisivat.
Julkaistu 2.11.2020