Kolumni: Pahimmalta haisee piittaamattomuus

Mikäs sinne sujahti? Ei kai olisi mennyt banaaninkuori sekajätteeseen?

Mutta sehän on vain yksi banaaninkuori.

Näin tuntuu ajattelevan turhan moni pirkanmaalainen, sillä 38 prosenttia sekajätepussimme sisällöstä on biojätettä. Vieläkin, vaikka jätteidenlajittelusta on puhuttu pontevasti 90-luvulta lähtien.

Ymmärrän, että minun oli koululaisena vaikea ymmärtää, mihin roskikseen karkkipaperi kuuluu. En kuitenkaan ymmärrä, miten se on vielä 2020-luvulla vaikeaa meille aikuisille.

Kyse on tuskin siitä, että jätteidenlajittelu olisi vaikeaa. Pirkanmaan Jätehuollon nettisivut ovat täynnä tietoa ja apua, sekä yksityishenkilöille että organisaatioille. Omakotiasujat voivat hankkia yhteisen Biokimppa-biojäteastian, ja halvimmillaan sen tyhjennys maksaa vain reilun euron.

Niin ikävältä kuin tämä kuulostaakin: mielestäni kyse on piittaamattomuudesta.

Jos sekajätteessä on kosteaa biojätettä, jätteen hyödyntäminen on vaikeaa.

Banaaninkuoret ja tyhjät samppoopullot heitettiin vanhalla kuntosalillani samaan roskikseen. Kyselin kerran biojäteastian perään, sen sanottiin haisevan. Mutta haiseehan täällä hikikin, mietin. Pari päivää ennen tämän kolumnin kirjoittamista otin talteen patterin, jonka joku oli jättänyt roskiksen päälle odottamaan, että se kuuluisa joku muu hoitaa lajittelun loppuun.

Nämä yksittäiset karkkipaperit ja banaaninkuoret merkitsevät. Sekajätteen avulla Tammervoiman hyötyvoimalassa tuotetaan sähköä ja kaukolämpöä, mutta jos sekajätteessä on kosteaa biojätettä, jätteen hyödyntäminen on vaikeaa. Biojätteestä taas tehdään biopolttoainetta ja lannoitetta biolaitos Biomyllyssä.

Lähellä tuotetun ja ekologisen polttoaineen luulisi kiinnostavan, kun sekä talvi että energiakriisi kolkuttavat ovella. Älä siis odota, että joku muu lajittelee banaaninkuoresi ja toivoo kuntosalillesi biojäteastiaa. Lajittele, toimi, kysy ja vaadi.

Ei biojäte haise pahalta. Pahalta haisee piittaamattomuus.

Janica Brander on tamperelainen toimittaja, kirjailija blogaaja, ruokavaikuttaja ja ihminen.

Lue myös: Vain parin euron ympäristöinvestointi

Julkaistu 1.11.2022