Teksti: Mari Vehmanen / Kuvat: Emil Bobyrev ja Viestintätoimisto Selander & Co.

Biojäte tarkasti hyötykäyttöön

Pirkanmaan Jätehuollon uusi biolaitos nielaisee käsiteltäväkseen 17 kunnan alueella syntyvät biojätteet. Prosessissa syntyvä kaasu kerätään autojen polttoaineeksi.

Ensi vuodesta lähtien kaikki Pirkanmaan biojäteautot suuntaavat lasteineen Nokian Koukkujärven jätekeskukseen. Alueelle valmistuu tämän vuoden aikana huippumoderni, täysin automatisoitu biolaitos. Se ottaa vastaan myös Nokian jätevesistä syntyvät puhdistamolietteet.

Biojäte ja liete muuntuvat laitoksessa monenlaiseen hyötykäyttöön.

− Tuotamme multaa ja kierrätyslannoitteita. Lisäksi valmistuu ravinnerikasta nestettä lannoiteteollisuuden raaka-aineeksi. Myös prosessissa muodostuva metaanikaasu kerätään talteen ja puhdistetaan tarkasti, laitosmestari Tommi Jaakkonen Pirkanmaan Jätehuolto Oy:stä kertoo.

Laitoksen viereen tuleekin tankkauspiste, jossa biojäteautot voivat käydä hakemassa kaasupolttoainetta käyntinsä yhteydessä. Big-biokaasua pystyvät pisteestä ostamaan myös yksityisautoilijat.

Tähän asti pirkanmaalaisten keräämät biojätteet ovat kompostoituneet hiljalleen mullaksi Tarastenjärven jätekeskuksessa. Tämä toiminta loppuu asteittain uuden biolaitoksen myötä.

Kotona voi hyvillä mielin ajatella, että banaaninkuoret ja kahvinporot ovat täällä meillä tosi hyödyllistä raaka-ainetta.

Matka läpi reaktorin

Biojäte käy laitoksessa läpi useita käsittelyvaiheita.

Biojäte käy laitoksessa läpi useita käsittelyvaiheita. Ensiksi biojätepussit repäistään koneellisesti auki. Tämän jälkeen linja kuljettaa aineksen magneetin alle, missä biojätteen joukkoon vahingossa tippuneet aterimet ja muut metalliesineet saadaan pois.

Biojäte ohjautuu niin kutsuttuun kuivareaktoriin ja liete puolestaan märkäreaktoriin. Niissä massa liikkuu koko ajan hitaasti eteenpäin ja käy läpi tarkasti säädellyn mätänemisprosessin. Loppuvaiheessa seulotaan vielä aineksen joukosta pois muovipussien riekaleet ja muut mätänemättömät kappaleet.

− Reaktoreiden toiminta perustuu siihen, että tavaraa menee sisään tasaisesti – ympäri vuorokauden ja läpi viikon. Ihmistyövoimaa täysin automaattisesti toimiva laitos tarvitsee silti hyvin vähän, Tommi Jaakkonen mainitsee. Hän kannustaa kaikkia lajittelemaan ahkerasti. Laitoksen kapasiteetti ei tule vastaan, vaikka yhä suurempi osa pirkanmaalaisten biojätteistä saataisiin talteen.

− Kotona voi hyvillä mielin ajatella, että banaaninkuoret ja kahvinporot ovat täällä meillä tosi hyödyllistä raaka-ainetta. Pirkanmaalla edelleen keskimäärin yli kolmannes sekajätepussin sisällöstä on biojätettä, joten vielä on varaa tehostaa lajittelemista.

www.pjhoy.fi/bio

Julkaistu 2.11.2020