Teksti: Tiina Laaninen / Kuva: Laura Vesa

Tampere vs. New York

Puiden reunustamia teitä. Kansiareena, yliopisto ja Tampere-talo. Costello Hautamäki kiittää Tampereen kaupunkisuunnittelua: täällä voi tuntea olevansa samaan aikaan kaupungissa ja melkein kuin maalla.

Costello Hautamäki Kalevankankaalla moottoripyörän kanssa.

Yksi ensimmäisistä Taysissa syntyneistä. Sellaiseksi itseään kuvaa muusikko Costello Hautamäki.

– Isäni oli rakentamassa Taysia, jonka päärakennus valmistui vuotta ennen syntymääni eli 1962. Kauaksi en ole päässyt vieläkään, sillä olen asunut koko elämäni Tampereella, Hautamäki toteaa.

Lapsena ja nuorena Costello kolusi Kaupin metsiä, koska asui niiden tuntumassa Taysin henkilökunnalle tarkoitetussa asunnossa. Nykyään erityisen tärkeää seutua hänelle ovat Kaukajärven maisemat.

– Kaukajärven rannalla sijaitseva mökki on henkireikäni, jossa voi kulkea verkkareissa ja crocseissa. Mökillä rauhoitun ja pääsen hetkeksi eroon hälinästä, mutta voin toisaalta katsella laiturilta Näsinneulaa, Hautamäki kuvaa.

Kuin ulkomailla

Muusikon reitti kulkee Kaukajärven maisemista usein rautatieasemalle, josta hän suuntaan junalla keikkamatkoille. Puolen tunnin mittaisen reitin varrelle mahtuu miltei koko elämä: kiskot kohti maailmaa, uusi areena, yliopisto, upea konserttitalo, tuttu keikkapaikka Pakkahuone ja KalevankanKalevankankaan hautausmaa, jonne Costellon isovanhemmat ja äiti on haudattu.

Erityisen upeita reitin varrella ovat Costellosta maisemat. Puut reunustavat tietä pitkin matkaa ja vaikka ollaan kaupungin ytimessä, vaikutelma on puistomainen.

Suomalaiset ovat tottuneet metsään ja puihin, mutta kun reitin varren puut huomioi, huomaa ajavansa kuin kunniakujalla. Tuntuu kuin olisi ulkomailla, paitsi ettei vastaavaa maisemaa ole edes New Yorkissa tai Rio de Janeirossa, maailmalla paljon reissannut mies toteaa.

Costello on oppinut arvostamaan myös suoraan hanasta tulevaa juomavettä. Hassummalta ei tunnu sekään, että pyöräteitä on – Costellosta vihdoin – ryhdytty rakentamaan lisää. Sähköpotkulaudat kuuluvat katukuvaan ja sähköpyöriäkin näkee jo. Moderni kotikaupunki

Lähellä Costellon mökkimaisemia sijaitsee Kaukajärven yleinen sauna. Mies iloitsee, että moni uinnista ja saunomisesta nauttiva on löytänyt kirkasvetisen Kaukajärven, jossa voi nähdä useamman metrin eteensä. Siitä kun Hautamäki oli pikkupoika, Tampere on kasvanut paljon. Costello seuraa isoja hankkeita hyvillä mielin ja kertoo, että kun kesällä oli kavereidensa kanssa Pyhäjärvellä uistelemassa, hän havahtui kaupungin hienoon siluettiin.

– Hämeenkadulla kulkiessa keskusta tuntuu suurelta työmaalta. Järveltä näki kokonaisuuden ja sen, kuinka modernin ja melkein kuin suurkaupungin oloinen Tampere on.

Hautamäen arjen reitti kulkee rautatieaseman ja Kaukajärven välillä.

Kolme asiaa, joista luovun:

  1. Harvemmin yksin ja useammin nyssellä. Kokonaan autosta tai moottoripyörästä keikkamies ei voi luopua, koska kaikille esiintymispaikoille ei julkisilla pääse. Haluan kuitenkin tehdä asiassa voitavani ja hankkia sähköauton sen ekologisuuden vuoksi.
  2. Haluan kuluttaa vähemmän sähköä. Kotini lämpiää maalämmöllä ja aion hankkia mökille ilmalämpöpumpun.
  3. Olen luopunut muovipusseista. Otan kauppaan omat kankaiset ostoskassit mukaan.

Costello Hautamäki

  • Ammatti: muusikko
  • Perhe: vaimo ja kaksi lasta
  • Asuu: omakotitalossa Tampereella, mökki Kaukajärven maisemissa
  • Ajankohtaista: Popedan perinteinen itsenäisyyskeikka Tampereen Pakkahuoneella 5.12.2020.
  • Costellon uusin soolobiisi Märkä betoni ilmestyi sinkkuna toukokuussa

Julkaistu 2.11.2020