Teksti: Tiina Laaninen / Kuva: Laura Vesa

Eliksiiriä kaikille meille!

Tampere kasvaa vuosittain noin 3 000 asukkaalla. Tampereen Vesi pitää huolta, että raikasta vettä riittää kaikille. Muualla maailmassa juomakelpoinen vesi ei ole itsestäänselvyys.

Hervannassa asuva Hamida Sido arvostaa sitä, että juomakelpoista vettä saa Suomessa suoraan keittiön hanasta. Syyriasta kotoisin oleva Sido kertoo, että esimerkiksi hänen Turkissa ja Libanonissa asuvat ystävänsä joutuvat ostamaan juomaveden kaupasta.

– Myös se on upeaa, että täällä ei suihkussa käydessään tarvitse miettiä, riittääkö lämmin vesi.

Tampereen Seurakuntien Marhaban-keskuksessa työkokeilussa oleva Sido sanoo toimivan vesihuollon tuovan helppoutta arkeen.

– Suomessa siivouksen, leipomisen, peseytymisen tai kahvihetken esteenä ei ole koskaan se, ettei meillä olisi vettä, jota on turvallista käyttää.

kahvia juomassa
Tampereen Seurakuntien Marhaban-keskuksessa työskentevä Hamida Sido iloitsee siitä, että siivouksen, leipomisen, peseytymisen tai kahvihetken esteenä ei ole koskaan se, ettei meillä olisi vettä, jota on turvallista käyttää.

Isoja investointeja

Kiivaasti kasvava Tampere investoi vuosittain noin 21 miljoonaa euroa vesihuoltoon. Reilu kolmannes summasta kuluu olemassa olevan vesihuoltoverkoston saneeraukseen, lopuilla rakennetaan uutta talousvesi- ja viemäriverkostoa.

– Rakennamme verkostoa parhaillaan muun muassa Vuorekseen. Lähivuosien isoin hankkeemme on Hiedanrannan alue, jossa asunee muutaman vuoden päästä yli 20 000 asukasta, kertoo Tampereen Veden toimitusjohtaja Petri Jokela. Hän kertoo, että myös Ojala-Lamminrahkan alueen vesi- ja viemäriverkostojen rakentaminen on käynnistymässä yhteistyössä Kangasalan kanssa.

– Teemme paljon yhteistyötä lähikuntien kanssa. Operoimme Pirkkalan vesihuoltoa ja käsittelemme naapurikuntien jätevesistä Pirkkalan lisäksi Ylöjärven ja Kangasalan jätevedet.

Sulkavuori palvelee vuosikymmeniä

Tampereen Veden nykyiset jätevedenpuhdistamot Raholassa ja Viinikanlahdella ovat ikääntyneitä ja käymässä pieniksi. Sulkavuoreen valmistuukin neljän vuoden päästä Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n puhdistamo. Siellä käsitellään sujuvasti Tampereen, Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan, Vesilahden ja Ylöjärven jätevedet.

– Sulkavuoren keskuspuhdistamosta tulee tehokas, ympäristöystävällinen ja niin iso, että se pystyy palvelemaan kasvavaa kaupunkia vielä vuosikymmentenkin päästä.

Tampere on vesihuollon edelläkävijä

Tampereen Vesi on vesihuollon edelläkävijä maailmanlaajuisestikin: yhteistyö on luontevaa eri tahojen kanssa, vanhoja putkistoja saneerataan suunnitelmallisesti, ja kaikessa toiminnassa huolehditaan ekologisuudesta, huoltovarmuudesta sekä veden laadusta. Tampereella esimerkiksi kaikki juomavesi – myös pohjavesi − kloorataan, millä varmistetaan, että vettä on aina turvallista juoda.

– Kaupinojan vedenpuhdistuslaitoksen saneeraus varmistaa kahden toisistaan riippumattoman päävesilähteen, Roineen ja Näsijärven, käyttömahdollisuuden. Ongelmatilanteissa toinen lähteistä voi korvata toisen, mikä parantaa toimintavarmuuttamme, Jokela sanoo.

Julkaistu 14.4.2020

14 miljoonaa

käyttää Tampereen Vesi uuden vesi- ja viemäriverkoston rakentamiseen joka vuosi.