Teksti: Mari Vehmanen / Kuvat: Laura Vesa

Tavoitteena hiilineutraalimpi Tampere

Tampereen Energian lähiajan konkreettisiin uudistuksiin kuuluu koko sähkömittarikannan uusiminen. Konsernin tavoitteena on tehdä Tampereesta hiilineutraali yhdessä asiakkaidensa kanssa.

Asentaja Toni Rannan urakka kerrostalon kellarin sähköpääkeskuksessa Tampereen Her- vannassa etenee rivakasti. Jokaisen asunnon vanhan sähkömittarin tilalle on hetken kuluttua vaihdettu uusi laite.
– Sähköt ylhäällä kussakin asunnossa ovat poikki vain muutaman minuutin. Olemme tiedottaneet asiasta taloyhtiössä hyvissä ajoin. Tämän taloyhtiön asukkaat voivat halutessaan ottaa yhteyttä suoraan minuun ja valita hyvinkin tarkasti, minä ajankohtana juuri heidän mittarinsa vaihdetaan, Toni Ranta kertoo työn lomassa.

Mies työvaatteissa seisoo kerrostalon ovella ja hymyilee.
"Asukkaiden ei tarvitse itse olla aktiivisia oman kodin mittarin vaihtamisessa. Työt etenevät alueittain, ja kotitalouksia tiedotetaan lähestyvästä vaihdostyöstä. Käyntiin voi valmistautua sen verran, että varmistaa asentajalle esteettömän reitin kodin sähkökeskukseen." Toni Ranta

Hänen mukaansa hervantalaistalon edelliset, vuosituhannen alkupuolella käyttöön otetut mittarit ovat tulleet käyttöikänsä päähän. Vastaavanlainen uudistus on pian edessä Tampereen alueen kaikissa kodeissa ja kiinteistöissä.
– Uuden sukupolven mittareita asennetaan jo nyt uudiskohteisiin ja niiden vanhojen mittareiden tilalle, joissa ilmenee ongelmia. Varsinainen uusimisprojekti käynnistyy vuodenvaihteessa ja kestää nelisen vuotta. Työ on iso, sillä vaihdettavana on noin 131 000 mittaria, Tampereen Energia Sähköverkon toimitusjohtaja Petri Sihvo kertoo.

Asiakas pystyy seuraamaan kulutustaan tarkemmin

Tulevien mittareiden ansiosta asiakkaiden sähkönkulutus-tiedot päivittyvät Sähkis-palveluun enintään kuuden tunnin välein. Näin asiakas pystyy nopeasti seuraamaan, mitä vaikutusta esimerkiksi omilla säästötoimilla on kulutukseen.
– Uusista mittareista tietoa saadaan neljännestunneittain, kun aiemmin käyttöä oli mahdollista seurata tarkimmillaan tuntitasolla. Monet asiakkaamme ovat viime aikoina siirtyneet vaihtuvahintaiseen pörssisähköön ja ovat sen vuoksi kiinnostuneita yksityiskohtaisesta kulutusdatasta, Petri Sihvo sanoo.

Silmälasipäinen mies nojaa kauluspaidassaan seinään, kädet puuskassa, hymyilee

Lisäksi uudet mittarit voidaan lukea sekä kytkeä päälle ja pois etäyhteydessä ilman asentajan käyntiä. Petri Sihvon mukaan lähitulevaisuudessa mittareiden dataa lienee myös mahdollista hyödyntää kotien omissa automaatiojärjestelmissä.
– Maailma ja arki sähköistyvät juuri nyt kovaa vauhtia. Hyvin moni kuluttaja Tampereen seudullakin miettii parhaillaan öljylämmityksestä luopumista tai sähköautoon vaihtamista. Mittareiden toimintavarmuus ja 15 minuutin välein päivittyvä tieto on siksi yhä tärkeämpää, Petri Sihvo toteaa.

Asukkaiden ei tarvitse itse olla aktiivisia oman kodin mittarin vaihtamisessa. Työt etenevät alueittain, ja kotitalouksia tiedotetaan lähestyvästä vaihdostyöstä. Käyntiin voi valmistautua sen verran, että varmistaa asentajalle esteettömän reitin kodin sähkökeskukseen.
– Sähkömittarin ja -taulun edustahan on muutenkin hyvä pitää aina vapaana. Ja halutessaan voi kaikkein herkimmät elektroniset laitteet panna vaihtopäivänä pois päältä, vaikka isoja virtapiikkejä ei työstä aiheudukaan, Toni Ranta mainitsee.

Mies työliiveissään kirjoittaa kerrostalon ilmoitustaululle

Uusi nimi ja ilme

Eräs konsernin viime aikojen näkyvistä uudistuksista on ollut nimenmuutos Tampereen Energiaksi. Samaan aikaan vaihtuivat logo ja koko visuaalinen ilme.
– Sähkölaitos-nimi ei enää vastannut toimintaamme. Uusi nimi kuvaa paremmin toimintaamme kokonaisvaltaisena energiakumppanina. Asiakkainamme kaikki tamperelaiset ovat pysäyttämässä ilmastonmuutosta, keinot meillä jo on, brand manager Hanna Jokinen sanoo.

Nainen samoilee metsässä mekko päällään ja kantaa kädessään kannettavaa tietokonetta

Tampereen Energian uusi värimaailma kuvaa lämpöä ja kaupungin punatiilisiä maamerkkejä. Slogan ”myötävoimaa” puolestaan kuvaa positiivista muutosta ja siirtymää puhtaisiin energiaratkaisuihin.

Logon tyylitellyn t-kirjaimen kolme sakaraa symboloivat konsernin kolmea tärkeää verkkoa, eli kaukolämpöä, -jäähdytystä ja sähköä. Uusi ilme on jo tullut monille tutuiksi paitsi viimeisimmän sähkölaskun nurkasta myös Tampereen Energian verkkosivuilta ja katumainoskampanjasta.
– Palaute on ollut positiivista. Ihmiset ovat olleet erityisen kiinnostuneita myötävoimasta, Jokinen kertoo.

Hiilineutraalista hiilinegatiiviseen

Tampereen Energian tavoitteena on, että energiantuotanto on hiilineutraalia vuonna 2030 ja hiilinegatiivisuuteen päästään vuoteen 2040 mennessä.

Yhtiön myymästä sähköstä se tuottaa noin 30 %, kun taas kaiken Tampereella tarvittavan lämmön tekee itse. Tamperelainen lämpöjärjestelmä on yhdistelmä energia-alan parhaita käytänteitä, luotettavia ratkaisuja ja uudenlaista älykästä teknologiaa.

grafiikkakuvassa kerrostaloja, puita, pilvi ja auto

Älykkäitä ratkaisuja

Tampereen Energian Smart NRG -konsepti yhdistää uudella tavalla lämmön, jäähdytyksen ja älykkään lämmönsäädön parhaat puolet.

– Kuluttajalle tämä tarkoittaa ennen kaikkea huolettomuutta. Me olemme valinneet valmiiksi hänen puolestaan tämän hetken parhaat teknologiat. Kuluttajan itsensä ei tarvitse murehtia energia-asioitaan tai niiden vastuullisuutta yhtään enempää kuin hän itse haluaa, myyntiryhmän päällikkö Paavo Pietikäinen kertoo. Täysin hiilineutraalia Smart NRG -ratkaisua on suunniteltu esimerkiksi uudelle Hiedanrannan alueelle.