Kuvat: Laura Vesa

Gallup: Lajitteletko biojätteet?

Nainen, jolla lyhyet tummat hiukset ja silmälasit.

Tuija Tanhuansuu, Ylöjärvi

Kotona ei toistaiseksi ole erikseen biojätteen keräysastiaa. Mutta tiedän, että se tulee pian pakolliseksi myös meille omakotitalossa asuville. Naapureiden kanssa on jo ollut alustavasti puhetta yhteisen astian hankkimisesta.

Puutarhajätteet menevät nytkin omaan pihakompostiin. Paperin ja lasin lajitteleminen, pullojen palauttaminen sekä käytettyjen vaatteiden vieminen UFF:lle ovat tuttuja juttuja. On tosi järkevää, että roskat saadaan kierrätettyä hyötykäyttöön.

Lähes kalju mies, jolla sänkiparta.

Janne Niittymaa, Lempäälä

Yritän opetella koko ajan tarkemmaksi lajittelijaksi. Muut perheenjäsenet tosin taitavat hallita sen puuhan vähän minua paremmin. Asumme rivitaloyhtiössä, jossa on omat keräysastiansa kaikille eri jätelaaduille.

Itseltä sekajätteeseen saattaa varmaan välillä lipsahtaa ihan vahingossa jotain, mikä kuuluisi bioastiaan. Sikäli osittain ymmärrän tutkimustuloksia, joiden mukaan parannettavaa lajittelemisessa olisi vielä.

Nuori nainen, jolla keskipitkät hiukset ja ruudullinen kaulahuivi.

Lumi Lukkarinen, Tampere

Kotona kaupungissa lajittelen kaiken biohajoavan tarkasti biojätteeseen. Mökillä kompostiin ei voi laittaa ihan kaikkia samoja asioita, sillä esimerkiksi biopussit maatuvat hitaasti.
Joskus kyläillessä joutuu tilanteisiin, ettei bioroskista ole. Silloin tuntuu tosi oudolta laittaa kaikki sekajätteeseen.

Omaan kotiin muuttaminen on pian ajankohtaista. Haaveilen kimppakämpästä, jossa olisi oikein kunnollinen lajittelupiste.

Lue myös: Vain parin euron ympäristöinvestointi

Julkaistu 26.10.2022