Kolumni: Hiedanrannassa tavattu maagillista yhteistyötä

Kävin Hiedanrannassa ensimmäisen kerran syyskuussa 2016. Silloin järjestetty Maagillinen teatteri tarjoili kokemuksia eri aisteille hämyisässä Lielahden kartanon ympäristössä. Olin vaikuttunut: kuinka tällaiselle alueelle pääsee toimimaan?

Seuraavana vuonna olin mukana työryhmässä, joka järjesti samalla alueella Tampere Underground Juhannuksen. Uuden, vaihtoehtoisen, kaikille avoimen ja ilmaisen kaupunkijuhannuksen. Vapaaehtoisvoimin tuotetun tapahtuman ilmapiiri oli solidaarinen järjestäjien, esiintyjien ja yleisön kesken.

Sama henki elää Hiedanrannassa edelleen aktiivisten taide- ja kulttuurialan toimijoiden ja kävijöiden arjessa. Hiedanrannan Pajalla käsityöläiset ja taiteilijat lounastavat yhdessä, ohikulkijat voivat piipahtaa heidän puodissaan, Kartanokahvila Mielihyvin tarjoilee kahvit ja herkut lempeiden hymyjen kera, ja Galleria Muuntotilassa saa rauhoittua lueskelemaan omakustanteita ja zinejä nykytaiteen ympäröimänä.

Katutaidepuistossa taivaisiim kohoavat muraalit herättävät ihastusta, ja skeittihalli kokoaa yhteen niin nuoret kuin aikuisetkin harrastajat ja ammattilaiset. Lisäksi Lielahden kartanolla, kulttuuritila Kuivaamolla ja yhteisön voimin rakennetulla saunalla järjestetään erilaisia tapahtumia sekä harrastustoimintaa musiikin ja sirkuksen aloilla. Ja mikä parasta: kuka tahansa kaupunkilainen voi edelleen osallistua tapahtumien ja toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Toimiminen alueella ei kuitenkaan ole aina mutkatonta. Vanhan Lielahden sellutehtaan ympärille kehitetään älykästä kaupunginosaa. Miten jo luotua yhteisöllisyyttä ja kulttuuritoimintaa pystytään pitämään yllä kaupunginosan rakentuessa? Luodaan luottamus ja käytännöt rakentamisen rinnalle yhdessä. Aikamme tarvitsee tätä enemmän kuin koskaan.

Meiju Mertanen toimii koordinaattorina Tampereen kaupungin kulttuuripalveluissa Hiedanrannan kulttuurin edistämiseksi.

Julkaistu 14.4.2020