Hyvästi hävikki!

Suomalaisissa kodeissa heitetään vuosittain 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa roskiin. Henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa, noin sadan euron arvosta. Isossa kuvassa se tarkoittaa sitä, että suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan vuosittain noin 500 miljoonan euron arvosta. Paitsi että hävikkiruuan vähentäminen säästää rahaa ja luonnonvaroja, se vähentää myös ruuan ilmastopäästöjä.

Ruuantähteet ja -jämät lajitellaan biojätteeseen

Biojätteen lajittelu on merkittävä ympäristöteko! Nokian Koukkujärvelle valmistuu loppuvuodesta biolaitos, jossa biojätteestä tehdään luomuravinteita pelloille ja uusiutuvaa paikallista biokaasua autoihin. Henkilöauto kulkee 4 kilometriä yhden biojätepussin energialla.

5 vinkkiä hävikin vähentämiseen

  1. Osta ja tee ruokaa vain tarpeeseen.
  2. Pakasta ylijäänyt.
  3. Lue päiväykset ja arvioi myös aistinvaraisesti tuotteen käyttökelpoisuus.
  4. Siivoa jääkaappi usein, jotta tiedät, mikä on menossa vanhaksi.
  5. Tuunaa ylijääneestä ruuasta uusi ruokalaji seuraavaksi päiväksi.

Katso lisää vinkkejä Hävikkiviikon sivuilta

Julkaistu 14.4.2020