Teksti: Tiina Laaninen / Kuva: iStockphoto
Jätevesi kulkee tarkan matkan ennen Pyhäjärveä
Kun suihkun hana ylöjärveläiskodissa aukeaa ja vesi valuu viemäriin, alkaa jäteveden matka kohti Raholan puhdistamoa, jossa se käy läpi tarkan puhdistusprosessin.
Ensimmäisenä lattiakaivosta viemäriin valuva vesi liittyy talon omista viemäreistä tonttihaaran kohdassa kaupungin jätevesiverkkoon, jota pitkin vesi kulkee Ylöjärven keskustan läpi.
– Teivon kohdalla jätevesi liittyy Tampereen Veden viemäriverkkoon, jota pitkin se laskettelee Raholan puhdistamolle, Tampereen Veden verkostojohtaja Pekka Laakkonen sanoo.
Roskat eivät kuulu jäteveden sekaan
Jäteveden puhdistamisessa on monta vaihetta. Esikäsittelyssä jätevedestä erotetaan pois esimerkiksi hiekka, joka päätyy lopulta hiekkapesun jälkeen kaatopaikalle.
Liian usein veden mukana kulkee puhdistamolle myös esimerkiksi juuresten kuoria tai vessanpytystä alas vedettyjä sukkahousuja, alusvaatteita, pumpulipuikkoja ja nykyään myös maskeja.
– Liian usein veden mukana kulkee puhdistamolle myös esimerkiksi juuresten kuoria tai vessanpytystä alas vedettyjä sukkahousuja, alusvaatteita, pumpulipuikkoja ja nykyään myös maskeja, Laakkonen sanoo.
Vaikka jäteveden joukkoon kuulumaton aines seulotaan esikäsittelyssä vedestä pois, se on riski koko jätevesiverkostolle, koska se voi aiheuttaa jo verkossa kulkiessaan tukoksia. Ne voivat pahimmillaan
johtaa esimerkiksi mittaviin vesivahinkoihin omakotitaloissa.
Huolellinen prosessi Raholan puhdistamolla
Esikäsittelyn jälkeen Raholan puhdistamolla alkaa neliosainen varsinainen jäteveden käsittely. Sen ensimmäisessä vaiheessa esiselkeytyksessä jätevesi ja kiintoaines erotetaan toisistaan.
Tämän jälkeen vesi johdetaan ilmastettuun aktiivilieteprosessiin, jonka aikana lietteen hyödylliset mikrobit käyttävät jäteveden ravinteita ja orgaanisia aineita kasvuunsa ja elintoimintoihinsa ja muuttavat niitä samalla vähemmän haitalliseen muotoon, jolloin vesi puhdistuu.
Jälkiselkeytyksessä vesi ja aktiiviliete erotetaan toisistaan. Aktiiviliete palautetaan ilmastuksen alkuun ja valtaosa siitä jatkaa kiertoaan puhdistusprosessissa.
Mädätetty liete kuivataan, kompostoidaan ja hyödynnetään maanparannusaineena.
– Ylimääräinen aktiiviliete ja esiselkeytyksessä laskeutettu kiintoaine mädätetään ja siitä tuotetaan biokaasua, joka hyödynnetään puhdistamolla sähkönä ja lämpönä. Mädätetty liete kuivataan, kompostoidaan ja hyödynnetään maanparannusaineena, eli noudatamme kiertotalousajattelua, Tampereen Veden tuotantojohtaja Riitta Kettunen kertoo.
Puhdistettu jätevesi jatkaa matkaansa tertiäärikäsittelyyn, jossa pienimmätkin veteen kuulumattomat ainesosat erotetaan vedestä. Tämän jälkeen vesi johdetaan poistoputkea pitkin Pyhäjärveen.
Muista! Nämä eivät kuulu viemäriin:
- kasvisten kuoret tai muut ruoanpalat
- hygieniatarvikkeet
- maskit
- sukkahousut ja alusvaatteet
- paperi vessapaperia lukuun ottamatta
- ruiskut, neulat tai muut pikkuesineet.
Keskuspuhdistamo valmis neljän vuoden kuluttua
Kun Sulkavuoren keskuspuhdistamo muutaman vuoden päästä otetaan käyttöön, myös Ylöjärven jätevedet puhdistetaan siellä.
– Kesäkuusta 2025 lähtien Raholassa on puhdistamon sijaan pumppaamo, jossa vedet pumpataan paineviemäriä myöten Sulkavuoren keskuspuhdistamolle, kertoo Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n käyttöpäällikkö Lauri Valtiala.
Käytännössä vedet kulkevat Raholasta Pyhäjärven pohjaa pitkin kulkevissa paineviemäreissä Härmälään.
– Sieltä vedet jatkavat matkaa viettoviemärissä Sarankulmankadun lähellä olevaan pystykuiluun, josta ne ”tippuvat” tunneliin. Tunnelista vedet nostetaan pumpulla puhdistamoon, Laakkonen sanoo.
Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n puhdistettavaksi tulevat tulevaisuudessa Tampereen, Ylöjärven ja Kangasalan lisäksi Lempäälän ja Vesilahden jätevedet.
Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n puhdistettavaksi tulevat tulevaisuudessa Tampereen, Ylöjärven ja Kangasalan lisäksi Lempäälän ja Vesilahden jätevedet. Sulkavuoren keskuspuhdistamon päivävirtaamaksi on mitoitettu noin 100 miljoonaa litraa jätevettä, ja suunnittelussa on huomioitu myös väestönkasvuennuste tuleville vuosikymmenille.
Jätevedet puhdistetaan Sulkavuoressa pitkälti Raholan puhdistamon tapaan. Menetelmien valintaa ovat ohjanneet toiminnan varmuus ja energiatehokkuus.
– Sulkavuoressa vesistöön laskettava puhdistettu vesi vielä hygienisoidaan UV-säteilyllä. Lopulta puhdistettu vesi päätyy Pyhäjärven pohjaan asennettavaa purkuputkea pitkin Pyhäjärveen, Valtiala kertoo.
Julkaistu 15.4.2021