Pääkirjoitus: Jotta meillä olisi jatkossakin neljä vuodenaikaa

Tampereen kaupunkiseudun kasvu on yltänyt 400 000 asukkaaseen. Olemme yhden sukupolven eli 25 vuoden aikana kasvaneet 100 000 asukkaalla. Seudun kunnat ovat luoneet yhteisen tarinan Suomen kakkoskeskuksesta, tiivistäneet rakennetta, nousseet raiteille ja kasvaneet ylöspäin. Olemme rakentaneet yhteisiä palveluja ja rajatonta kaupunkiseutua asukkaille ja yrityksille.

Tarinamme visio on eurooppalainen kestävän kasvun kaupunkiseutu. Mitä se tarkoittaa? Olemme kaupunkiseutuna sitoutuneet saavuttamaan hiilineutraalisuuden vuoteen 2030 mennessä. Haluamme kokea neljä vuodenaikaa myös jatkossa. Seudun asukkaille on tarjolla paljon kestävää kehitystä edistäviä ratkaisuja. Moni asia tuleekin melkein huomaamatta hoidettua fiksusti – liikkumisessa, energiantuotannossa, jätehuollossa tai kaavoituksessa. Seudulliset toimijat, kuten sähkölaitos, vesilaitos, jätehuolto ja Nysse tekevät töitä seudun asukkaiden hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Mutta tämä ei vielä riitä.

Asukkaiden voima on suuri. 400 000 asukasta mahdollistaa valtavan määrän päivittäisiä päätöksiä kestävän kehityksen puolesta. Työmatka, ostoskori, roskat, valaistus ja lämmitys jäävät viime kädessä jokaisen itsensä valittavaksi. Tottumuksia ei ole helppo muuttaa, mutta uskallan luvata, että muutos palkitsee. Tunne siitä, että on tehnyt oman osuutensa hiirenkorvien, syysruskan, lasten pulkkamäkien ja puhtaan järvi-luonnon puolesta, on palkitseva. Toinen huomaa kestävien valintojen parantavan omaa hyvinvointia, terveyttä ja mielialaa. Kolmannelle kestävät valinnat tarkoittavat arjen taloudellisempaa elämäntapaa ja mahdollisuutta panostaa johonkin muuhun. ”Haistan, näen, kuulen” – se on tärkeää!

Kasvavalla kaupunkiseudulla päästöjen nujertaminen on äkkiä ajatellen isompi työ kuin muualla. Toisaalta meillä on resursseja – niin yhteisillä toimijoilla kuin kansalaisissakin. Asukkaiden omat toimet ovat voimaa.

Kestävä kehitys on valtavirtaa. Se on mahdollisuus, ei uhka. Kannetaan jokainen kortemme yhteiseen kekoon!

Päivi Nurminen
Seutujohtaja, Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä

Julkaistu 28.10.2021