Teksti: Lea Penttilä / Kuva: Sami Helenius
Kahden kauppa Tampereen ja Kangasalan rajalla
Tampereen ja Kangasalan rajalle parhaillaan pala palalta rakentuva, vuoteen 2040 mennessä valmistuva, 13 000 asukkaan asuin- ja työpaikka-alue Ojala–Lamminrahka on energiaratkaisuiltaan kahden kauppa: Tampereen Sähkölaitos toimittaa energiatehokkaan kaukolämmön Kangasalan Lämmön kaukolämpöverkkoon. Yhteistyöllä taataan järkevät energiaratkaisut nykyisille vatialalaisille asiakkaille sekä uudisalueen asukkaille ja kiinteistöille.
– Sähkölaitoksen tuotantoinfran laaja kirjo pääsee oikeuksiinsa, kun voimme hyödyntää esimerkiksi Tammervoiman hyötyvoimalaitosta, hakeratkaisuja ja muita laajaan energiapalettiin kuuluvia tuotantoja, kuvailee yhteisponnistuksen anteja Tampereen Sähkölaitoksen yritysasiakkuuksien päällikkö Pekka Leinonen.
– Ehdoton luottamus ja yhteinen tahtotila kannattelevat tällaista tuleviin vuosikymmeniin ulottuvaa yhteisprojektia. Pitkäjänteisissä neuvotteluissa kokonaisuuden hallinta ja eri asioista toimivien kokonaisuuksien rakentaminen on ollut erityisen palkitsevaa. Tämä on vasta intro, sillä suuntaus on kohti kaikille osapuolille edullisia energiapalvelujen yhteistuotantoja.
Tampereen Sähkölaitos
Tietoa ja taitoa lämmön riittävyydestä, kaukolämpöverkon toimivuudesta ja rakentamisesta sekä teknisistä ratkaisuista lämmön siirtämiseksi verkkojen välillä, taloudellisia reunaehtoja unohtamatta.
Rakennusliikkeet
Sähkölaitos myy lämpöliittymät rakennusyhtiöille. Rakennusliikkeet ja suunnittelijat ovat sähkölaitoksen tärkeitä asiakkaita, kun rakennettavat talot liitetään kaukolämpöön.
Kangasalan lämpö
Toimitusjohtaja Pekka Lehtonen räätälöinyt parhaan mahdollisen kaukolämpöratkaisun nykyisille ja uusille asukkaille.
Asukkaat
Ojala-Lamminrahkan asukkaat lämmittelevät aikanaan varpaitaan kahden lämpöyhtiön yhteistyön hedelmällä, uusiutuvalla kaukolämmöllä.
Tampereen ja Kangasalan kunnat
Toimivia uuden asuinalueen infrastruktuurin ratkaisuja etsitään, suunnitellaan ja päätetään yhdessä kuntien kanssa.
Infrarakentajat
Energiayhtiöt rakentavat uuden asuinalueen infraa, joten yhteistyötä tehdään myös muiden infratoimijoiden kanssa, kuten katuverkoston tai vesi- ja viemäriverkoston rakentamisen yhteydessä.
Julkaistu 2.11.2020