Teksti: Mari Vehmanen / Kuva: Rami Marjamäki

Katutaide kuuluu kaikille

Tampereen katukuvaa piristää jo lähes sata Iloiset sähkökaapit -hankkeessa luotua teosta. Sähkökaapit ovat saaneet kylkiinsä muun muassa Elliina Peltoniemen maalauksia ja Tomi Lastusen töitä.

− Lisäksi mukana on ollut erityisluokkien oppilaita suunnittelemassa ja toteuttamassa teoksia koulujensa lähiympäristöön, tuottaja Piritta Suominen Lastenkulttuuriyhdistys SirkusRakkausPumPumista kertoo.

Hänen mukaansa idea tuli kaupunkilaisilta.

− Keräsimme toiveita hyvistä katutaiteen kohteista, ja sähkökaappeja ehdotettiin. Tampereen Sähköverkko ja Taidemuseo tarttuivat heti ajatukseen.

Katutaidevastaava Tomi Lastunen sanoo, että hankkeessa katutaidetta on haluttu viedä ympäri kaupunkia, myös keskustan ulkopuolelle.

− Jokainen teos on mietitty tarkasti ympäristöönsä sopivaksi. Esimerkiksi näissä Elliinan töissä esiintyy kunkin alueen tyypillisiä lintuja, Tomi Lastunen mainitsee.

Iloiset sähkökaapit ovat jo innostaneet ihmisiä bongaamaan ja kuvaamaan mahdollisimman monta työtä.

− Katutaide kiinnostaa ja innostaa. Se on ehdottomasti osa elävää kaupunkikulttuuria, Piritta Suominen määrittelee.

→ Lue lisää sirkusrakkauspumpum.fi/#iloisetsahkokaapit

SirkusRakkausPumPum

”Monipuolisen katutaidekulttuurin vieminen eteenpäin on meille tärkeää. Monessa suurkaupungissa katutaide luo vetovoimaa – näin myös Tampereella.”

Tampereen kaupunki

”Tampere on jo osoittanut haluavansa edistää katutaidetta. Seuraava askel olisi sisällyttää aihe kaupungin strategiaan. Hyvin toteutettu katutaide vähentää ilkivaltaa ja söhrimistä.”

Kaupunkilaiset

”Eräs mukavimmista kaupunkilaisilta tulleista palautteista on ollut toive, voisiko teoksia saada ihan kaikkiin sähkökaappeihin.”

Tampereen Taidemuseo

”Koordinoi kanssamme hankkeen taiteellista puolta. Iloiset sähkökaapit
on tarkoitettu kestämään vähintään kymmenen vuotta, ja niiden on haluttu edustavan katutaiteen erilaisia muotoja.”

Tampereen Sähköverkko

”Yhteistyö on toiminut erinomaisesti. Tampereen Sähköverkko hyväksyy toivotut kohteet ja on tarjonnut turvallisuusperehdytyksen. Me koulutamme edelleen projektin taiteilijat."

TAITE

”Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE:n avulla koottiin koululaisryhmät, joista jokainen suunnitteli ja toteutti kahdesta neljään teosta. Lapsille tämä oli hieno kokemus tiimityöstä.”