Kolumni: Kaupunkiseutu sykkii yhteistyössä

Tampereen seudun tulevaisuutta suunnitellaan Tampellassa Tammerkosken rannalla, missä Näsijärvi työntää ja Pyhäjärvi vetää. Paikka muistuttaa seudun historiasta ja uudistumisesta sekä siitä, että kehitys ei pysähdy.

Tulevaisuutta suunnitellaan seututoimistossa eli Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymässä. Sen omistajia ovat Tampere ja sen kehyskunnat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi. Seututoimistossa rakennamme yhdessä. kahdeksan kunnan voimin rajatonta kaupunkiseutua asukkaiden ja yritysten hyväksi.

Kaupunkiseudun kehitys on viime vuosina ollut huikeaa. Ihmiset hakeutuvat kaupunkeihin ja niiden tuntumaan työn, palvelujen ja harrastusten perässä. Täällä asukkaat odottavat myös toimivaa liikennettä ja viihtyisää lähiympäristöä.

Ilmastoviisaus ja kestävä kehitys ovat aikamme megatavoitteet, joiden hyväksi kaupunkiseudun kunnat tekevät kauaskantavaa yhteistyötä. Olemme kuvanneet ja sanoittaneet yhteistä tulevaisuutta vuoteen 2040 asti ulottuvassa rakennesuunnitelmassa.

Visionamme on rakentaa eurooppalaista kaupunkiseutua, jossa liikenne nousee kiskoille ja asukkaat yhä useammin ratikkaan, lähijunaan tai bussiin. Kuntien keskustat kehittyvät palveleviksi ja viihtyisiksi reittilinjaston varrella. Myös asuntomarkkinat ovat seudulliset, ja yhdessä suunnitellen syntyy hyvää ja toimivaa asuinympäristöä. Urbaanissa ympäristössä näkyy kivijalkakauppoja, kaupunkipuistoja ja korttelipihoja. Etäämmällä on pientalomaista asumista, viherkattoja ja lähiluontoa kotiovella. Yhteisöjen ja naapurustojen toimintaa rohkaistaan, eikä kuntaraja ole este palvelujen käytölle.

Kahdeksan tähden kaupunkiseutu sykkii kahdeksan kunnan omaleimaisuutta, mutta jatkuvasti yhä enemmän myös yhteistä tulevaisuutta. Yhdessä tekeminen on Tampereen seudun valttikortti. Asukkaiden ja yritysten on lupa odottaa sujuvampaa arkea ja toimivampaa kaupunkiseutua meiltä kaikilta.

Kirjoittaja Päivi Nurminen työskentelee seutujohtajana Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymässä.