Teksti: Miika Kaukinen / Kuvat: Miikka Pirinen ja Visit Tampere

Kiertotalous vähentää päästöjä

Sitran projektinjohtaja Markus Terho ja kiertotalouden projektikoordinaattori Marleena Ahonen arvioivat, että kiertotalous on kestävyyskriisissämme pakollinen muutos. Ilmastohan muuttui jo.

Markus Terho
– Yritykselle on jatkossa iso riski luottaa toimintamalliin, jossa vain tuotetaan ja myydään, sanoo Sitran projektinjohtaja Markus Terho.

– Kiertotaloudessa kulutamme ja omistamme vähemmän. Jaamme, lainaamme, korjaamme ja vuokraamme tuotteita tavalla, joka antaa säästöä, työtä tai toimeentuloa, he määrittelevät.

Bisneslogiikkamme muuttuu. Tuotteita tarvitaan ja valmistetaan vähemmän. Syntyy vähemmän päästöjä.

– Tuotteet suunnitellaan niin, että valmistuksesta ei synny jätettä, tuote pystytään korjaamaan ja lopuksi siitä saadaan raaka-aineet talteen osaksi uuden valmistusta. Jokainen lajitteleva kotitalous on siis raaka-aineen rikastamo.

– Yritykselle on jatkossa iso riski luottaa toimintamalliin, jossa vain tuotetaan ja myydään. Kiertotaloudessa yksi kestävä tuote myydään palveluna tai käyttöoikeutena yhä uudelleen. Voittaja onkin yritys, joka tekee tuotteen niin kestäväksi että sen voi myydä useammin tai pidempään.

Marleena Ahonen
Sitran kiertotalouden projektikoordinaattori Marleena Ahonen arvioi, että kiertotalous on kestävyyskriisissämme pakollinen muutos.

Ruokahävikki on jo tuttu juttu.

– Kiertotaloudessa hävikki onkin aika, jonka joku tuote on käyttämättä. Tai se käyttöaika, mikä hävitään, kun surkeaksi tehty tuote joutuu jätteeksi tai jos sit. ei ole mahdollista tai kannattavaa korjata.

Eli hävikkiauto on auto, joka makaa 95 prosenttia ajasta parkkiksella?

– Just. Samalla autolla voisi hoitaa viiden perheen tarpeet. Kiertotalous inhoaa hävikkiä ihan yhtä paljon kuin maapallomme. Valtavasti koneita ja vaatteita on käyttämättä. Nyt on enää kyse siitä, miten jakaminen järjestetään sujuvaksi arjessa.