Kolumni: Biotalkoilla täytettä Biomyllyn vatsaan

Kulunut hellekesä oli Nokian Koukkujärvellä historiallinen. Silloin käynnistyi Pirkanmaan Jätehuollon upouusi biolaitos – Biomylly.

23 miljoonaa euroa kustantaneen Biomyllyn uutuuttaan kiiltelevät käsittelylinjastot sekä äärimmäisen ahnas vatsa rakennettiin selkeitä tarkoituksia varten: nielemään kaikkien Pirkanmaan Jätehuollon 17 omistajakunnan biojätteet ja Nokian kaupungin lietteet sekä tuottamaan niistä biokaasua ja lannoitteita, jotka kelpaavat luomutuotantoon.

Laskennallinen tavoite on syöttää tälle ahmatille vuoden aikana biojätteitä 24 000 tonnia ja lietteitä 10 000 tonnia. Näistä herkkumääristä Biomylly tuottaa esimerkiksi sellaisen läjän biokaasua, jolla ajaisi 1 000 kertaa maapallon ympäri. Valtavia ja mahtavia lukuja, eikö?

Kyllä vaan. Mutta kaikki pohjautuu äärimmäisen pieniin, arkisiin asioihin. Yksittäisiin valintoihin ja pikkuruisiin tekoihin. Sellaisiin, joihin pystyy meistä ihan jokainen. Ympäristömme tarpeiden ymmärtämiseen, niiden suojelemiseen ja tulevaisuutemme puolesta toimimiseen. Omenankara kerrallaan.

Biomyllyn loputon nälkä on ympäristömme kannalta loistojuttu. Tuo vatsa ei täyty millään ja näin ollen jokaisella lajitellulla biopussukalla, pussukaan laitetulla leivänkannikalla ja sekajätteestä biopussiin siirretyllä banaaninkuorella on väliä. Niin suurperheen isoilla biojätemäärillä kuin sinkkutalouden parilla suodatinpussilla. Niistä yhdessä syntyy se virta, joka kasvaa mereksi.

Ruokitaanhan siis yhdessä Biomyllystä iloinen, tyytyväinen ja leppoisa ympäristötyöntekijä! Resepti Biomyllyn miellyttämiseen on erittäin yksinkertainen ja kaikkien saavutettavissa, jos vain haluaa olla mukana biotalkoissa. Ensimmäinen askel on päättää lajitella bio. Toinen ja viimeinen askel on lajitella bio.

Pirkanmaan Jätehuolto hoitaa loput: tuo bioastian, tyhjentää ja peseekin sen sekä toimii biojätteen kuskina ihan biokaasulla kulkevien jäteautojen voimin. Tule siis talkoisiin – sinulle biojätteen lajittelu ei voisi olla yksinkertaisempaa!

Jenni Ruotsalo on Pirkanmaan Jätehuollon biokampanjan tuottaja.

Julkaistu 28.10.2021