Kommentti: Päätös kerrallaan onnistumme

Päästötavoitteisiin yltäminen on mahdollista, kunhan vain kaikilla tasoilla tehdään määrätietoisesti tähän tähtääviä päätöksiä.

Kaupunkiseudun kunnat pystyvät vaikuttamaan erityisesti maankäyttöön ja liikennejärjestelmään. Raitiotien suunnittelussa yhdistyvät nämä molemmat. Esimerkiksi Kalevan kaupunginosaa on voitu rakentaa uudella tavalla ratikan tarjoaman tehokkaan liikennemuodon ansiosta.

Pyöräilyn lisääminen vaatii ennen kaikkea korkealaatuisia väyliä. Sähköpotkulautojen tulo on paljastanut tehokkaasti pyöräilyväyliemme puutteet. Sähköpotkulauta nimittäin kulkee yhtä lujaa kuin pyörä, mutta on kiikkerämpi.

Pyöräreittien suunnittelussa otetaan toivottavasti huomioon Tampereelta lähtevien säteittäisyhteyksien lisäksi myös poikittaisliikenne. Selkeitä ja yhtenäisiä väyliä on myös helpompi pitää kunnossa ympäri vuoden.

Asukkaiden rooliksi jää kyseenalaistaa sopivasti omia tottumuksia. Ihminen on tapojensa orja erityisesti liikennemuotoa valitessaan. Päivittäiseen päätökseen vaikuttavat vaiva, aika ja raha nimenomaan tässä järjestyksessä. Autoilijan kannattaa esimerkiksi joskus laskea rauhassa, kuinka edullisiksi sähköauton kustannukset muodostuvat pidemmän ajan kuluessa.

@Liikenneproffa Heikki Liimatainen, professori, liikenne- ja kuljetusjärjestelmät, Tampereen yliopisto

Julkaistu 1.11..2021