Teksti: Tiina Laaninen / Kuva: Marjaana Malkamäki

”Kuljen Tampereen keskustassa kävellen tai skuutilla”

Ravintoloitsija ja kokki Arto Rastaan työpäivät ovat hektisiä ja liikkuvia. Kotoaan Lempäälästä mies suuntaa aamuisin Tampereen keskustaan autolla. Keskustassa matkat taittuvat autoa näppärämmin sähköpotkulaudalla eli skuutilla tai jalkaisin.

Arto Rastas skuutilla Laukontorilla

Vähintään yksi työvuoro viikossa kokkina ravintolan keittiössä. Siitä Arto Rastas pitää kiireenkin keskellä kiinni, sillä kokkaus on asia, josta hän nauttii ammatissaan eniten.
– Työni on hektistä, mutta mielenkiintoista ja itseni näköistä. Viihdyn Pirkanmaalla hyvin. Tampere kehittyy jatkuvasti, ja täällä on hyvä virtaus niin ravintola-alalla kuin yleisesti, Rastas sanoo.

Vastuullisesti skuutilla

Rastaan työpäivä alkaa tavallisesti vähän ennen kahdeksaa, jolloin Rastas hyppää kotonaan Lempäälässä auton rattiin ja suuntaa Tampereen keskustaan, toisinaan myös Helsinkiin.
– Käyn tavallisesti ensimmäisenä aamulla Aleksanterinkadulla sijaitsevassa Dining26 by Arto Rastas -ravintolassani katsomassa, että kaikki on kunnossa ja ravintola on valmiina ottamaan asiakkaita vastaan.

Seuraavana matka vie Vuolteenkadulla sijaitsevaan Rastaan silmäterään Periscopeen, muttei suinkaan autolla.
– Vien auton tavallisesti aamulla Ratinan parkkihalliin ja kuljen Tampereen keskustassa siirtymät kävellen tai skuutilla.

Rastas ei pidä skuutteja vaarallisina kulkuneuvoina, mutta toteaa, että etenkin keskusta-alueella niillä on maltettava ajaa tarpeeksi hiljaa.
– En laittaisi pahakseni, että keskustoissa skuuttien vauhtia rajoitettaisiin. Toisaalta niissä voisi olla ominaisuus, että rauhallisemmilla alueilla ne kulkisivat keskustaa nopeammin, Rastas visioi.

Päivän hengähdyshetkeeni kuuluvat usein kahvit jossakin Laukontorin kahviloista. Voin istua hetkisen, katsella ohi käveleviä ihmisiä ja vetää henkeä.

Hengähdyshetki Laukontorilla

Toisinaan skuutti vie Rastaan Laukontorille, jonka tunnelmaan mies on erityisesti mieltynyt.
– Päivän hengähdyshetkeeni kuuluvat usein kahvit jossakin Laukontorin kahviloista. Voin istua hetkisen, katsella ohi käveleviä ihmisiä ja vetää henkeä.

Mikäli Rastas kaipaa pidemmän rentoutumishetken, hän suuntaa mielellään Pyynikinharjun maisemiin.
– Kävelen harjulla verkalleen ja ihailen upeita järvimaisemia. Rovaniemeläisenä olen tottunut lataamaan akkuja metsässä ja kulkemaan luonnossa itsekseni. Pyynikki on tähän tarkoitukseen hyvä.

Helsinki-päivinään Rastas taittaa matkat autoillen, sillä hänellä on usein mukanaan monenlaista tavaraa. Jos edessä on esimerkiksi koulutuksen pitäminen, samalla onnistuu tukkukäynti ja tavaran tuominen Tampereen ravintoloihin.
– Pyrin siihen, että autoillessani hoidan samalla matkalla mahdollisimman monta asiaa. Se säästää sekä aikaa että luontoa.

Kolme asiaa, joista luovun:

  1. Luovuin dieselautosta ja vaihdoin ympäristöystävällisempään dieselhybridiin. Lyhyet matkat taitan nykyään ilman autoa.
  2. Ruokahävikin minimointi on ollut ravintoloissa arkea jo pitkään ja nykyään myös moni kotitalous kiinnittää asiaan huomiota. Ravintolakeittiössä raaka-aineet käytetään kokonaan: porkkanan hyödynnän kuoria myöten.
  3. Haluan välttää muovia mahdollisimman pitkälti. Ruokakaupassa se on toisinaan vaikeaa, sillä liian monen elintarvikkeen pakkausmateriaali on edelleen muovi.

Arto Rastas

  • Ammatti: ravintoloitsija ja kokki
  • Perhe: kaksi lasta
  • Asuu: omakotitalossa Lempäälässä, kotoisin Rovaniemeltä
  • Ajankohtaista: Arto Rastas omistaa 13 ravintola-alan yritystä ja kokkikoulun. Rastaan silmäterään, Periscopeen, terassille rakennetaan parhaillaan huhtikuussa 2022 avautuvaa pohjoismaiden suurinta kattoterassia saunamaailmoineen.

Julkaistu 28.10.2021