Teksti: Tiina Laaninen / Kuva: Emil Bobyrev

Kyä lähtee!

Hyvät läpilyöntimahdollisuudet joka puolella. Se oli pesäpalloilija Juha Niemen ensiajatus, kun hän pääsi tammikuussa tutustumaan Tampereen uuteen pesäpallokenttään Kaupissa. Kovia lyöntejä onkin lupa odottaa, sillä Niemi kuuluu siihen harvinaiseen pesäpalloilijoiden joukkoon, joka on lyönyt yli 1 000 juoksua miesten superpesiksen runkosarjassa.

Pesäpalloilija Juha Niemi lyö palloa

Vielä toistaiseksi Niemi suuntaa töidensä jälkeen Kauppia useammin Varalan Urheiluopistolle, jossa Manse PP:n joukkue harjoittelee huhtikuun loppupuolelle saakka lähes päivittäin. Tai ainakin harjoitteli, ennen kuin koronavirus ilmaantui haastamaan treenirutiineja.

– Muutin Tampereelle Joensuusta joulukuun alussa ja kaupunki alkaa tulla hiljalleen tutuksi, Niemi sanoo.

Suunnatessaan työpaikaltaan Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksesta Varalaan hän joutuu silti toisinaan miettimään, minne päin mistäkin risteyksestä kaartaa, sillä liikennejärjestelyt vaihtuvat tiuhaan etenkin Hatanpään alueella.

– Tampereen kasvu on helppo aistia, niin paljon työmaita keskustassa on. Odotan jo, kuinka hieno esimerkiksi kansiareenasta tulee.

Nykyiseen jäähalliin Niemi kertoo jo tutustuneensa. Tapparan tai Ilveksen fania hänestä ei silti ainakaan vielä ole tullut, vaan ainakin toistaiseksi Niemi tunnustautuu Oulun Kärppien kannattajaksi.

Kaikki kannustamaan

Kun Juha Niemen liikuntapaikkamestarin aamuvuoro Pirkkalassa on ohi, hän kaartaa autollaan tavallisesti Hatanpään, Ratinan ja Pyynikin kautta Varalaan treenaamaan.

– Ajan monta kertaa viikossa Pyynikin ohi. Maisemat ovat hienot, ja aion viimeistään kesällä tutustua alueeseen enemmän kävellen. Pyynikin kuuluisat rappuset olen jo löytänyt, mutta ainakaan vielä en ole niitä juossut ylös.

Mikä menestyneen pesäpalloilijan sai houkuteltua Tampereelle?

Joensuun Mailaa vuodet 2013−2019 edustanut Niemi sanoo hamuavansa uusia haasteita. Houkutteleva asia oli myös se, että ammattimaisen urheilun rinnalle löytyi Tampereelta työpaikka, jossa esimerkiksi työajat joustavat pesäpallon mukaan.

– Täällä pääsen pelaamaan monen junioriaikaisen pelikaverini kanssa. Lisäksi uskon kokemukseni auttavan joukkuetta, jossa on paljon superpesiksen ensikertalaisia.

Niemi sanoo joukkueen tavoitteen olevan selvä: se haluaa olla kahdeksan parhaan joukossa. Yhden haasteen Niemi heittää kaikille tamperelaisille, kunhan vallitsevat poikkeusolot päättyvät.

– Täällä on nähty pääsarjatason miesten pesäpalloa viimeksi 27 vuotta sitten. Nyt, kun sarjanousu on totta, toivon, että saamme peleihin paljon yleisöä kannustamaan meitä.

Niemen arkireitti kartalla kulkee Pirkkalasta Hatanpään kautta Varalaan.

Kolme asiaa, joista luovun:

1. Tabletin käyttö iltaisin sängyssä: tabletointi lyhentää yöuntani ja heikentää unen laatua.
2. Valmisruoat. Itse tehden ruoasta saa maistuvampaa, edullisempaa ja ravitsevampaa.
3. Sähköpotkulauta on kätevä töissä, mutta toisinaan nappaan sen liian helposti sen sijaan, että kävelisin.

Juha Niemi

  • Jokeritykki Juha Niemi, 31, on tehnyt kahden vuoden sopimuksen miesten pääsarjaan viime syksynä nousseen Manse PP:n kanssa.
  • Alkuperäisen sarjaohjelman mukaan joukkueen ensimmäinen kotipeli piti pelata Tampereen uudella pesäpallokentällä Kaupissa Koskenkorvan Urheilijoita vastaan toukokuussa. Pesäpalloliitto on tiedottanut kotimaan superpesiskauden alkavan koronaviruksesta johtuen vasta kesäkuun alussa.

Julkaistu 14.4.2020