Teksti: Lea Penttilä / Kuva: Sami Helenius

Lapset opettivat lajittelemaan

Ympäristökasvatuksen siemenet itävät hyvin jo päiväkodeissa. Lily Lin-Marsalo oppi lajittelun aakkoset omilta pikkuisiltaan.

Lily Lin-Marsalo laiturilla

– Kun tulin Suomeen yli kahdeksanmiljoonaisesta, ikivanhasta kiinalaiskaupungista, ilahduin täkäläisen jätehuollon tasosta. Asuinympäristöjen puhtaus ja ihmisten ympäristöaktiivisuus tekivät minuun vaikutuksen, kertoo 15 vuotta sitten Pirkkalaan muuttanut Lily Lin-Marsalo.

– Vanha kotikaupunkini on Kiinan kaakkoisrannikolla, joten sisämaan kaupunkeihin verrattuna ilmanlaatu on siellä hyvä ja luonto vehreää, mutta jätehuolto ei ole systemaattista.

Kiinassa Nokian toimistolla syttynyt rakkaus toi ICT-alalla työskentelevän Lilyn Suomeen. Toki hyvänä houkuttimena olivat myös työpaikka sekä erinomaiset oppimis- ja yrittämismahdollisuudet.

– Ihailen yhä Tampereen seudun kaunista, toimivaa, ystävällistä, nuorekasta ja kansainvälistä ympäristöä. Toimivia yhteyksiä

Lily on paljosta onnellinen, mutta lisääntyviin sosiaalisiin häiriöihin liittyvä turvattomuus huolestuttaa häntä.

– Vaaraton ympäristö ei valitettavasti ole enää itsestäänselvyys, mutta uskon, että myös tämän eteen tehdään Pirkanmaalla jatkuvasti töitä.

Suomessa autoilijat parjaavat usein teittemme rapistuvaa kuntoa. Lily toteaa nähneensä huonompaakin.

– Nykyäänhän Kiinan tiestö on hyväkuntoinen, mutta 15 vuotta sitten en uskaltanut autoilla kaupungista toiseen. Täällä olen ollut hyvin tyytyväinen turvalliseen ja kattavaan tieverkostoon. Haja-asutusalueilla paremmat bussiyhteydet sen sijaan sujuvoittaisivat arkea. Nyt töissä on käytävä omalla autolla, koska bussien käyttäminen moninkertaistaisi työmatka-aikani. Vapaa-ajallani suosin busseja.

Muitakin liikenteen kehittämisehdotuksia Lily keksii tovin mietittyään: selkeämmät opastemerkinnät esimerkiksi moottoriteille ja ilmainen pysäköinti taajamiin.

– Tilanteen mukaan käytän mielelläni parkkitaloja, mutta muutaman minuutin asiointiin ilmaiset kadunvarsipaikat olisivat käteviä.

Tätä arvostan

  • Sujuvaan arkeeni tarvitsen kaikkia peruspalveluja.
  • Luonnon ja viihtyisyyden vuoksi arvostan eniten toimivaa ja hyvin järjestettyä jätehuoltoa. Lajittelemalla ja kierrättämällä voin itsekin vaikuttaa kaikkien hyvinvointiin.
  • Vaaratonta ja turvallista elinympäristöä.

Vain pilaantunut ruoka pois

Ruoan kunnioituksen Lily oppi jo lapsuuskodissaan.

– Lautanen oli syötävä puhtaaksi, vasta sitten pääsi pois pöydästä. Omassa perheessänikin ruokatarvikkeet käytetään mahdollisimman tarkasti hyödyksi. Biojätteisiin heitetään vain pilaantunut ruoka. Lajittelun Lily kertoo oppineensa omilta lapsiltaan.

– He olivat innoissaan päiväkodissa saamistaan ympäristökasvatusopeista. Niin meillä alkoi lasin, metallin, biojätteiden, kartongin ja lehtien lajittelu. Vähitellen siitä on tullut elämäntapa.