Teksti: Tiina Makkonen  Kuvat: Tiina Makkonen

Marko Annala: ”Ilahdun naurettavan isosti tosi pienistä asioista”

Muusikko ja kirjailija Marko Annalan mielestä nykyisessä kotikaupungissa oli aluksi vain yksi huono puoli – eikä sekään häiritse enää 20 vuoden sulattelun jälkeen. 

Marko Annala pyyhältää Tampereen Metsonkulman kahvilaan puolijuoksua.   

– Kävin ostamassa lähikaupasta palohälyttimiin uudet paristot. Jäin tuulikaapissa suustani kiinni ikäihmisen kanssa, joka odotteli palvelutaksia. Minusta on selvästi tullut tamperelainen. 

– Mie muutin ensimmäisen kerran tänne Lappeenrannasta vuonna 2004. Tykkäsin kaupungissa kaikesta muusta paitsi hitaudesta. Nyt olen omaksunut sitä jo niin paljon, ettei häiritse, vaikka joku jää tupeksimaan kaupan kassalle tai muuten vain juttelemaan leppoisasti. Saatan tehdä sitä itsekin. 

”Nyt olen omaksunut sitä jo niin paljon, ettei häiritse, vaikka joku jää tupeksimaan kaupan kassalle tai muuten vain juttelemaan leppoisasti.”

Arki on täynnä vauhtia Annalan kolmilapsisessa taiteilijaperheessä, jossa “iltatähti” on vasta puolitoistavuotias. Aamuisin mies herää keittämään kahvia jo pari tuntia ennen nuorimmaista, jotta ehtii kirjoittaa. Päivät hän viettää lapsen kanssa, kun vaimo on opetustöissä. Omat menot ajoittuvat pääasiassa viikonlopuille, jolloin aika menee muun muassa keikkailuun ja treeneihin. 

– Jos miulle jää arki-iltaisin omaa aikaa, tykkään tehdä palapelejä. Keskeneräinen työ on aina käärittävä syrjään, jotta esimerkiksi kissat eivät sotke sitä. Kun palapeli on valmis, rikon sen saman tien ja aloitan seuraavan. 

Graafinen karttakuva, jossa punainen viiva Tampereen Ranta-Tampellan ja Tallipihan tuntumasta.
Marko Annalan arjen punainen viiva. "Miun suosikkikävelyreitti kulkee Näsinpuistosta Ranta-Tampellan kautta Tallipihalle ja takaisin Näsinpuiston kupeeseen."

Kolme asiaa, joista luovun:

  1. En ole koskaan omistanut autoa, eikä minulla ole edes ajokorttia. Tykkään liikkua jalan tai julkisilla. 
  2. Teen tietoisia ruokailupäätöksiä itseni ja koko perheen puolesta. Suosin kasvisvaihtoehtoja lihan sijaan. 
  3. En lentomatkaile lomailutarkoituksessa. Olemme keikkailleet muun muassa Japanissa viisi kertaa. Sinne on ollut pakko mennä lentäen. 

Lätäköt kutsuvat

Marko Annalan rakkaimmat harrastukset olivat nuoruudessa musisointi ja kirjoittaminen. Harrastukset ovat pysyneet samoina, mutta molemmista on tullut myös ammatti. Romaaneja alkoi syntyä viime vuosikymmenellä, biisejä paljon aiemmin. Metallisista soundeistaan tunnettu Mokoma-yhtye perustettiin vuonna 1996. Annala on yhtyeen laulaja, kitaristi, biisien sanoittaja ja pääasiassa myös säveltäjä.  

”Kun Tampere on marraskuussa ankeimmillaan, siellä on silloinkin kaunista.”

– Kun istun kotisohvalla, sylissä on aina kitara. Kirjat ja biisit voivat syntyä missä vain, kotipihalla tai kävelylenkillä.  Miun suosikkikävelyreitti kulkee Näsinpuistosta Ranta-Tampellan kautta Tallipihalle ja takaisin Näsinpuiston kupeeseen. Kun Tampere on marraskuussa ankeimmillaan, siellä on silloinkin kaunista. Mie rakastan muun muassa sitä, miten keinovalot heijastuvat Näsijärven pinnasta.  

Saimaan rannalla kasvaneena Annala nauttii veden läheisyydestä. 

– Tampereella on upea sijainti kahden lätäkön välissä. Pyhäjärven rantakallioilla ovat löytyneet sanat moneen Mokoman biisiin.  

Marko Annala kertoo viihtyvänsä parhaiten kaupungissa ja sen keskusta-alueella. Ratikalla ja nyssellä pääsee sinne, minne on tarvekin päästä. Arjen tähtihetki ei vaadi suurten unelmien toteutumista. 

– Jotkut varmaan ajattelevat, että innostun naurettavankin isosti ihan pienistä asioista. Kun lähikauppaan on tullut uusi vegetuote, saatan hehkuttaa sitä viikon. 

Marko Annala 

Ammatti: Muusikko ja kirjailija 

Perhe: Kolme lasta, vaimo Inga Magga ja kolme kissaa 

Asuu: Tampereen läntisessä keskustassa 

Ajankohtaista: Metalliyhtye Mokoman uusin albumi julkaistiin maaliskuussa. Myrsky on yhtyeen 12. pitkäsoitto. Annalan neljäs romaani on viimeistelyvaiheessa.  

Harmaa hiuksinen ja pitkäpartainan mies istuu sohvalla katsoen kameraan nojaten käsien varassa jalkoihinsa.