Kolumni:
Meidän ratikkaa rakennetaan yhdessä

Marraskuussa 2016 Tampereen kaupunginvaltuusto teki historiallisen päätöksen raitiotien rakentamisesta. Jo silloin oli selvää, että kaupunkiseudun asukkaille haluttiin antaa mahdollisuus vaikuttaa hankkeen lopputulokseen.

Pitkin matkaa olemme tarjonneet tuleville ratikan käyttäjille tilaisuuksia kertoa mielipiteensä, keskustella ja osallistua. Viimeisimpänä näistä järjestettiin Tampere-talossa helmikuussa huippusuosittu Maketti-näyttely, jossa vieraili jopa yli 15 000 kävijää alle viikossa.

Näyttelyssä kaupunkilaiset pääsivät tutustumaan aidon kokoiseen ratikan mallikappaleeseen, kommentoimaan seudullista joukkoliikenneverkostoa ja äänestämään mieluisinta suunnittelijaa työstämään ratikkatekstiilien kuoseja.

Aiemmin kaupunkilaiset ovat saaneet myös muun muassa vaikuttaa ratikan väriin ja tutustua makettiin jo sen rakentamisvaiheessa. Olemme niin ikään keränneet ratikan eri käyttäjäryhmiltä palautteita ja toiveita, jotka on otettu huomioon ratikan suunnittelussa. Parhaillaan käynnissä on avoin ideahaku taiteen toteuttamisesta raitiotietyömaan suoja-aitojen virkistämiseksi.

Merkittävää ja erityistä hankkeessa on sen toteuttamisen mahdollistava tiivis yhteistyö – ei yksin kaupunkilaisten vaan myös hanketta toteuttavien Raitiotieallianssin toimijoiden kanssa.

Rakentamisen edetessä kaupunkilaisten odotukset ratikkaa kohtaan ovat palautteiden mukaan kääntyneet positiivisen kutkuttaviksi. Ratikan valmistumista odotetaan innolla ja toiveet moderniin, esteettömään vaunuun astumisesta alkavat jo muuttua todeksi.

Ensimmäinen raitiovaunu saapuu Tampereelle koekäyttöön tammikuussa 2020, ja yleisö pääsee testaamaan ratikkaa ensimmäisen kerran huhtikuussa 2021. Virallinen askel ratikka-aikaan otetaan, kun kaupallinen liikennöinti aloitetaan Tampereella 9.8.2021.

Ainoastaan avoimen ja suoran vuorovaikutuksen avulla ratikasta saadaan rakennettua meidän näköinen – Euroopan paras.

 

Pekka Sirviö on Tampereen Raitiotien toimitusjohtaja

Maketti-näyttely avoinna jälleen

Tampereen Ratikan mallikappaletta, makettia, esitellään yleisölle avoimessa näyttelyssä Pyynikin rollikkahallilla jälleen 8.5.2019 alkaen.

Maketti-näyttely on avoinna keskiviikkoisin ja torstaisin klo 13-19. Ryhmiä otetaan vastaan ennakkovarauksella tiistaisin ja perjantaisin klo 9–13.

-> Lue lisää