Teksti: Lea Penttilä Kuvat: Emil Bobyrev

Millaista arkea elän vuonna 2030?

Alina Aarnio

Alina Aarnio
17-vuotias lukiolainen
Tampere

Toivon olevani kansainvälisessä työssä ja asuvani kerrostalossa Tamperetta isomman kaupungin keskustassa, koska rakastan isojen kaupunkien sykettä.

Luonnon ja rahan säästämiseksi liikun mieluiten kävellen, sähköpyörällä tai julkisilla liikennevälineillä. Jos ostaisin auton, haluaisin sähköauton.

Erityisen ihanaa olisi hyvät junayhteydet muihin maihin

Arvostaisin hyvää kirpputori- ja kasvisruokatarjontaa elääkseni itselleni sopivalla kestävällä elämäntavalla. Erityisen ihanaa olisi hyvät junayhteydet muihin maihin, jotta voisin jatkaa rakasta matkustusharrastustani lentämistä välttäen.

Tampereen toivon panostavan ratikkaverkoston laajentamiseen, bussilinjojen sähköistykseen ja sujuvuuteen sekä pyöräilyreittien lisäämiseen.

Uusi asutus tulisi rakentaa ympäristölle kestävällä tavalla ja sähköistää uusiutuvalla energialla.

Charlie Cruz Kauppila

Charlie Cruz Kauppila
18-vuotias abiturientti
Tampere

Asun todennäköisesti Helsingissä tai Tampereella. Pidän kaupungissa asumisesta lyhyiden välimatkojen sekä hyvien palveluiden ja harrastusmahdollisuuksien vuoksi. Matkat keskustassa taittuvat helposti kävellen tai pyörällä.

Kauemmas voi kulkea julkisilla kulkuvälineillä tai ehkä jopa omalla sähköautolla. Sähköautoa ladataan luonnollisesti samalla uusiutuvalla energialla, jota käytetään asuntojenkin lämmitykseen.

Puhtaan energian käyttäminen on erityisen tärkeää.

Energiasektori on Suomen suurin päästölähde, ja siksi puhtaan energian käyttäminen on erityisen tärkeää tulevaisuudessa.

Toivottavasti kaupunkilaisia kannustetaan vaihtoehtoisten kulkuvälineiden käyttöön yksityisautoilun vähentämiseksi, erityisesti keskustoissa. Hyvässä pyörätieverkostossa pyöräily on autoilua nopeampaa, terveellisempää ja vie autoja vähemmän tilaa.

Matti Mustonen

Matti Mustonen
18-vuotias abiturientti
Tampere

Vuonna 2030 haluan elää Tampereella, joka on kaunis ja monipuolinen kaupunki. Tampere on Hinku-kuntana sitoutunut päästövähennyksiin. Lämmön ja sähkön tuotanto on yksi isoimmista päästöjen aiheuttajista.

Tulevaisuuden Tampereen tulee tuottaa puhtaasti kaukolämpöä ja sähköä. Pienydinvoimala ratkaisisi ongelman, biopolttoaineita voi tuottaa vain rajallisesti.

Tulevaisuudessa raideyhteydet korvaavat lentoreittejä.

Vähäpäästöisen matkailun ei tarvitse vuonna 2030 tarkoittaa pyöräilyä. Toivon silloin kulkevani yöjunalla Rail Balticalla tehokkaasti Berliiniin. Tulevaisuudessa raideyhteydet korvaavat lentoreittejä, kunhan raiteet vain rakennetaan tarpeeksi nopeiksi – ja nopeasti.

Julkaistu 14.4.2021