Kuva: Sami Helenius

Muovit entistä laajemmin hyötykäyttöön

Turhaa muovin käyttöä tulisi välttää, mutta jätteenäkin sen voi hyödyntää – nyt entistä laajemmin Pirkanmaalla.

Pirkanmaan Jätehuolto on vastannut asiakkaittensa tarpeisiin laajentamalla muovipakkausten taloyhtiökeräystä Pirkkalan ja Tampereen lisäksi Kangasalan, Lempäälän, Nokian ja Ylöjärven taajama-alueille. Näin muovipakkausten lajittelusta tehdään asukkaille mahdollisimman helppoa ja vaivatonta. Omassa pihassa oleva keräysastia helpottaa etenkin autottomien arkea.

– Muovipakkausten keräys kiinnostaa taloyhtiöitä. Pirkkalan ja Tampereen pilottialueilla 118 kiinteistöä on aloittanut muovipakkausten keräyksen, kertoo tekninen päällikkö Timo Varsala Pirkanmaan Jätehuollosta.

Muovipakkaukset kerätään isoista, nostoperusteisesti tyhjennettävistä jätesäiliöistä. Kiinteistö voi liittyä keräykseen omalla syväsäiliöllä tai Pirkanmaan Jätehuollolta vuokrattavalla 2,5 m3 pintasäiliöllä. Jos taloyhtiön omasta pihasta ei löydy jäteastialle sopivaa paikkaa, niin kimppa-astia naapuritalonyhtiön kanssa on yksi mahdollinen ratkaisu.

Ville Palanne Pirkanmaan Jätehuollosta kuvattuna laittamassa muovia keräysastiaan. Kuva: Sami Helenius.
Taloyhtiön pihaan sijoitettu muovinkeräysastia helpottaa huomattavasti kierrättäjän arkea, sanoo VIlle Palanne Pirkanmaan Jätehuollosta.

Muovista kukkaruukkuun

Pirkanmaalaistalouksilta kerätyt muovipakkaukset päätyvät Fortumin Muovijalostamolle Riihimäelle. Siellä pakkauksista valmistetaan neitseellistä muovia korvaavaa uusioraaka-ainetta lähinnä kotimaisen muovituoteteollisuuden käyttöön. Kierrätysmuovin elämä jatkuu esimerkiksi kukkapurkkeina, kastelukannuina sekä muovikasseina, -kalvoina ja -putkina.

Kierrätykseen kelpaamaton muovi päätyy energiahyötykäyttöön. Muut muovit (esim. ämpärit ja lelut) sekä likaiset muovipakkaukset kuuluvat sekajätteeseen. Sekajätettä ei viedä kaatopaikalle, vaan jätteestä tehdään lämpöä ja sähköä Tammervoiman hyötyvoimalassa.

Muoveja voi kierrättää hyötykäyttöön myös useiden kauppojen pihoissa sijaitsevissa Rinki-ekopisteissä.

→ Aiheesta lisää: pjhoy.fi/tietori/muovi

Pirkanmaan Jätehuolto

25 vuotta

ympäristölle paras!