Teksti: Lea Penttilä / Kuvat: Laura Vanzo / Visit Tampere ja Laura Vesa

Pientalojen öljypannut vaihtoon hyvällä tukiporkkanalla

Öljylämmitteisen pientalon omistajalla on nyt tuhannen taalan paikka vaihtaa lämmitysjärjestelmä hiilineutraaliin kaukolämpöön. Sanonnan taalat ovat tosin päivittyneet 4 000 euron avustukseksi.

Ympärivuotisesti öljylämmitteisessä omakoti- tai paritalossa asuvan kannattaa nyt jos koskaan harkita talonsa liittämistä kaukolämpöverkkoon. Hallituksen kädenojennus öljylämmitysjärjestelmänsä kestävämpään lämmitysmuotoon vaihtavalle on tuntuva, 2 500–4 000 euroa. Kaukolämmön valitseva saa avustuksen maksimimääräisenä. Valtio kuittaa parhaimmassa tapauksessa energiaremonttilaskusta jopa noin 40 prosenttia.

Tukiporkkana on näkynyt Tampereen Sähkölaitoksella selvästi yhteydenottojen lisääntymisenä, eikä ihme, nostaahan lämmityksen vaihtaminen ilmastoystävällisempään muotoon epäilemättä myös kiinteistön arvoa.

– Kaukolämmön kustannusten lisäksi tiedustellaan liittymismahdollisuutta. Olemme joustavia verkon venyttämisen kanssa. Yksittäinen kiinteistö verkon rajamailla, samoin kuin vähän kauempanakin sijaitseva useamman omakotitalon rypäs, voi hyvin olla liitettävissä kaukolämpöön. Esimerkiksi Messukylässä ja Härmälässä on ollut kaukolämpökiinnostusta. Asiakas voi aluksi ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse, jatkamme siitä yhteydenpitoa sijaintikartoituksella, kustannusarviolla ja muutossuunnittelulla, kertoo asiakkuuspäällikkö Paavo Pietikäinen.

Valtio kuittaa energiaremontin laskusta jopa 40 %

Ilmastoteko innostaa

Avustusta voi hakea vuoden 2022 lopulle saakka öljylämmitysjärjestelmän poistamisesta ja lämmitysmuodon muuttamisesta aiheutuviin kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen. Ehtona on, etteivät öljy tai muut fossiiliset polttoaineet jää uuden rinnalle osaksi lämmitysjärjestelmää. 4 000 euron avustus koskee kaukolämmön lisäksi ilma-vesilämpöpumppuun tai maalämpöön siirtyviä. Muihin lämmitysjärjestelmiin siirtymisen tuki on 2 500 euroa.

Avustuksen myöntää koko maassa Pirkanmaan ELY-keskus. Hakemus neuvotaan jättämään heti, kun purku- ja muutoskustannukset ovat tiedossa ja tarvittavat lupa-asiat kunnossa.

Kestävään lämmitykseen siirtyminen on otettu tosissaan, sillä ensimmäisen hakukuukauden aikana syyskuussa avustushakemuksia jätettiin noin 3 000. ELY-keskuksen yksikönpäällikkö Ari Nygrén toivoo hakijoiden asioivan sähköisesti käsittelyn nopeuttamiseksi.

– Aikaa kannattaa käyttää myös hakemuksen huolelliseen täyttämiseen sekä kaikkien tarvittavien liitteiden toimittamiseen samanaikaisesti. Harmittavan monessa tapauksessa joudumme pyytämään esimerkiksi valtakirjoja tai muita oleellisia täydennyksiä.

30 miljoonan muutosavustuksella ympäristöministeriö tavoittelee 10 000 pientalon konkreettista ilmastotekoa, mikä vähentäisi taakanjakosektorin hiilidioksidipäästöjä yhteensä noin 56 kilotonnilla vuodessa.

Vaivaton päästöjen nollaus

Oman talon lämmitystapa ei ole merkityksetön seikka, sillä kodin energiankäytöstä noin puolet kuluu lämmitykseen. Ympäristöseikat vaikuttavat yhä enemmän lämmitystapavalintoihin käyttömukavuuden, kustannusten ja energian hinnan ohella.

Tampereella päästöt ovat kaukolämmössä vuonna 2030 alle Suomen sähköntuotannon keskipäästöjen. Öljylämmöstä vaivattomaan ja energiatehokkaaseen kaukolämpöön vaihtava puolittaa päästöt saman tien – kymmenen vuoden päästövähennys on jo 90 prosenttia. Tarjottimella on myös päästötön vaihtoehto, Lähilämpö Puu, jolla verkkoon liittyvä pääsee nollaamaan päästönsä heti.

Jukka Joronen, Tampereen Sähkölaitos

– Kaukolämpöpalvelun 99,98 prosentin toimintavarmuudesta nauttiva asiakkaamme tukee valinnallaan kotimaista työtä ja energiaa sekä kierto- ja metsätaloutta. Tampereella polttoaineen toimitusketjussa on 250 ihmistä. Lähiympäristön kannalta iso kehitysaskel on ollut sekajätteen hyödyntäminen energiana läjityksen sijaan. Kaukolämpöasiakas voi olla ylpeä lämmitysvalinnastaan, hän on osa yhteiskunnan tärkeää energiajärjestelmää, summaa hyötyjä energiamarkkinat-yksikön johtaja Jukka Joronen Tampereen Sähkölaitokselta.

– Kaukolämpö on edullinen investointi. Lämmityksen reaalihinta on jopa laskenut, koska inflaatiokorjauksetkaan eivät ole heiluttaneet sen hintaa kahdeksaan vuoteen. Yllättäviä kulueriä ei synny myöskään lämmönvaihtimen uusinnasta, sillä Sähkölaitoksen Lähilämpö Lokoisa -palveluna kaikki hoituu kiinteällä kuukausimaksulla.

Julkaistu 2.11.2020