Pääkirjoitus: Menestys syntyy joukkuepelillä

Kaupungistuminen on ollut käynnissä jo pitkään, eikä sille ole loppua näkyvissä. Suuren maailman tyyliin Tampereen kaupunkiseudusta on tulossa hyvää vauhtia oikea metropoli. Brittien Tampere, eli Manchester, on oiva esimerkki samanlaisesta kehityksestä. Manchesterin seutukunta käsittää useita kaupunkeja, ja liikkuessa siellä ei edes huomaa kaupungin vaihtumista. Tähän suuntaan kehitys menee meilläkin – ja hyvä niin.

Kaupunkiseudun kehittyessä liikkumisen pitää olla sujuvaa eri kulkuvälineillä – töissä kun käydään Tampereella ja Tampereelta. Kunnissa tarpeet yhteistyölle on jo tunnistettu. Tulevaisuudessa tulemme varmastikin näkemään hyviä, järkeviä ratkaisuja, jotka varmistavat koko kaupunkiseudun vetovoimaisuuden jatkuvuuden.

Hyvä esimerkki kuntayhteistyöstä on lähijunakokeilu, joka alkaa joulukuussa. Pilotin myötä raiteilla liikkuminen Nokian, Oriveden ja Lempäälän suuntaan käy entistä sujuvammin.

Niin ikään kansainvälisestikin tunnustettu Pirkanmaan Jätehuollon kiertotalousmalli on syntynyt kuntien ja yritysten välisenä yhteistyönä. Viisasta seudullista näkemystä ja yhdessä tekemistä on tarvittu myös jätevesihuollossa: vuodesta 2024 eteen päin Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo alkaa huolehtia yhteensä kuuden kunnan jätevesien puhdistamisesta.

Kaikista näistä esimerkeistä voit lukea lisää tämän lehden sivuilta. Seudullinen yhteistyö näkyy entistä vahvemmin myös lehdessämme, sillä iloksemme saimme Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän mukaan lehden julkaisijakuntaan. Nyt 2030-lehti jaetaan yhteensä jo kahdeksan kunnan alueelle – siispä tervetuloa mukaan lukijat myös Lempäälästä, Vesilahdesta ja Orivedeltä! Toivon kaikille antoisia ja avartavia lukuhetkiä sekä kannustan rohkeasti antamaan palautetta.

Pertti Suuripää
Päätoimittaja