Pääkirjoitus:
Tampereella on hyvä munkki

Näin se on. Tampereen kaupunkiseudulla on käynyt hyvä munkki, eikä se ole sattumaa. Täällä on tartuttu rivakasti tämän päivän keskeisimpään kysymykseen: ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Tämän aihepiirin vaikutukset eivät ole paikallisia tai alueellisia. Kaupunkiseudun yritykset ja yhteisöt pelaavat ilmastonmuutoksen torjunnassa maailmanliigaa. Ja tämän kisan voitot jaetaan suoraan meille kaikille.

Kestävä Tampere 2030 -ohjelma on Tampereen kaupungin konkreettinen tiekartta hiilineutraaliksi kaupungiksi vuoteen 2030 mennessä. Tärkeä kohta tuossa kartassa on energiantuotanto ja energian käyttö. Ympäristönäkökulma on ollut lämmöntuotannossa jatkuvan kehittämisen alla jo vuosia – fossiilisista polttoaineista on suurelta osin jo siirryttykin uusiutuvien polttoaineiden käyttöön. Katseet ovat kääntyneet myös digitalisaation luomiin mahdollisuuksiin: älylaitteet voidaan ohjelmoida säästämään lämpöä ja sähköä kodeissamme – jopa niin, ettemme itse edes huomaa säästävämme.

Myös Sulkavuoren keskuspuhdistamon yhteyteen rakentuva biokaasulaitos toteutetaan ympäristönäkökulmat edellä. Jopa 430 000 asukkaan ja alueen teollisuuden jätevesien puhdistamisesta syntyy aikamoinen määrä lietettä, joka valjastetaan nyt hyötykäyttöön.

Niin ikään Viiden tähden keskusta -kehittämishanke kuin muukin kaupunkikehitys pitää sisällään lukuisia tavoitteita ilmastokuormamme taittamiseksi. Tulevaisuudessa niin autoilijat, joukkoliikkujat kuin pyöräilijät ja kävelijätkin saavat tilaa kulkea kaupungissa viihtyisän vehreässä ympäristössä.

Oleellisen tärkeää on myös se pitkäjänteinen työ, jota Pirkanmaan Jätehuolto on tänä vuonna tehnyt jo 25 vuotta. Se mahdollistaa koko kaupunkiseudulle jatkuvasti tehokkaamman ja edistyksellisemmän kierrätys- ja jätehuoltojärjestelmän.

Ilmastokuorman keventäminen ei tietystikään voi olla vain yhteisöjen ja yritysten asia. Se koskettaa jokaista meistä myös yksilönä ja perheenä. Kuluttajalla on valta päättää miten ja millaisia palveluja hän valitsee – ja miten hän niitä käyttää.

Ilmastonmuutoksen torjunta on niin iso tavoite, että se vaatii ilman muuta joukkupeliä. Keskimääräisesti ajateltuna munkkikin maistuu aina paremmalta porukassa.

Tervetuloa mukaan!

Pertti Suuripää
Päätoimittaja