Teksti: Lea Penttilä / Kuvat: Sami Helenius

Pussillinen lämpöä ja voimaa

Harvoinpa tulee hoksattua, kuinka paljon hyötyä voi olla yhdestä hyvin lajitellusta roskapussista. Paljon!

Jäteautojen kuljettajille reitti Tampereen Tarastenjärvelle on tuttu, sillä autojen yli kuusitonniset sekajätetuomiset kipataan Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen suureen jätebunkkeriin peräti 80 kertaa päivässä.

Pian kolme tonnia jätettä otteeseensa kertakouraisulla nappaava kahmari tiputtaa annoksensa suppiloon, joka johtaa arinakattilan tuhannen asteen lämpöön.

Hetken kuluttua hyvin lajiteltu roskapussi on luovuttanut kaiken energiansa lämmöksi ja sähköksi.

Esa Nummela. Kuva: Sami Helenius.
Pirkanmaan jätehuollon kehityspäällikkö Esa Nummela kehottaa käyttämään tehokkaasti jätehuollon tarjoamia lajittelumahdollisuuksia.

Ilmastokuormituksen keventäjä

– Osittain uusiutuvana polttoaineena sekajäte korvaa Tampereen alueen energiantuotannossa erityisesti fossiilista maakaasua. Erittäin korkean hyötysuhteen laitoksena Tammervoima keventää energiatuotannon ilmastokuormitusta yli 50 000 hiilidioksiditonnia vuodessa, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon kehityspäällikkö Esa Nummela.

Tätäkin huomattavasti merkittävämmin – noin 100 000 hiilidioksiditonnin verran – kuormitus vähenee, kun jätettä ei tarvitse viedä kaatopaikalle metaania tuottamaan. Vältetty ilmastokuormitus vastaa noin 60 000 henkilöauton vuosipäästöjä.

Tammervoiman hyötyvoimalaitos

  • Omistajina Tampereen Sähkölaitos Oy ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy.
  • Aloitti toimintansa Tarastenjärvellä 2016.
  • Hyödyntää 600 000 asukkaan sekajätteet energiaksi.
  • Keventää vuodessa ilmastokuormitusta 150 000 hiilidioksiditonnia.
  • Käsitteli 168 000 tonnia jätettä vuonna 2017.
  • Tuotti lämpöä 401 GWh, eli yli 30 000 asunnon tarpeisiin, ja sähköä 38 GWh

Tunti pullien paistoa

Parikiloisessa sekajätepussissa on melkoisesti potkua: hyvin lajitellun roskapussin voimalla voi nauttia lämpöisestä suihkusta seitsemän minuuttia ja paistaa pullaa tunnin ajan.

Vuositasolla yhden asukkaan tuottama 150 kilon sekajätemäärä kattaa keskimäärin kodin kylmälaitteiden tai ruoan valmistuksen ja astianpesun kuluttaman energiamäärän.

Hyötyvoimalasta saadulla lämmöllä puolestaan lämmitetään vuosittain yli 30 000 asuntoa.

– Tammervoima tuottaa Tampereen Sähkölaitoksen kaikesta kaukolämmöstä vähintään 18 prosenttia. Sähkön- ja lämmöntuotannon energiahyötysuhde on yli 90 prosenttia, ja lämpö saadaan hyödynnettyä myös kesäaikana, Nummela sanoo.

Jouni Virtanen esittelee Esa Nummelalle jätebunkkerin käyttötekniikkaa. Kuva: Sami Helenius.
Prosessinvalvoja Jouni Virtanen esittelee Esa Nummelalle jätebunkkerin kahden kahmarin käyttötekniikkaa. Kahmarit sekoittavat jätteen tasalaatuiseksi ja nostavat sen polttokattilaan johtavaan syöttösuppiloon.

97% jätteistä hyödynnetään

Pirkanmaan Jätehuollon alueella 97 prosenttia jätteistä hyödynnetään, joko materiaalina tai energiana.

Kaatopaikalle päätyy alle 2 prosenttia jätteistä, lähinnä eristevilloja, kaakeleita ja muuta palamatonta jätettä.

Kierrätys ja energiakäyttö tukevat toisiaan, eivätkä kilpaile jätteestä. Jätevoimalaverkosto on osa kiertotalouden perusrakennetta, jolla taataan kierrätyskelvottomien jakeiden hallittu loppukäsittely ja varmistetaan ympäristönsuojelun korkea taso.

Nummela kiittelee pirkanmaalaisten lajittelumotivaatiota ja -taitoja, mutta kaipaa lisätehoa jätteiden asianmukaiseen lajitteluun jo syntypaikalla ja erityisesti biojätteen erilliskeräykseen.

– Erityisen hienoa ympäristön kannalta on se, että vaaralliset jätteet ja sähkölaiteromu lajitellaan jo hyvin. Myös tarjoamamme maksuton lasipakkausten ja metallin erilliskeräys on tuottanut erinomaista tulosta. Noin 5 000 kiinteistöä on liittynyt keräykseen.

60 000 auton vuosipäästöt

- niin suurelta ilmastokuormalta vältytään Tammervoiman ansiosta.

Ilmastokuormituksen keventäjä

– Osittain uusiutuvana polttoaineena sekajäte korvaa Tampereen alueen energiantuotannossa erityisesti fossiilista maakaasua. Erittäin korkean hyötysuhteen laitoksena Tammervoima keventää energiatuotannon ilmastokuormitusta yli 50 000 hiilidioksiditonnia vuodessa, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon kehityspäällikkö Esa Nummela.

Tätäkin huomattavasti merkittävämmin – noin 100 000 hiilidioksiditonnin verran – kuormitus vähenee, kun jätettä ei tarvitse viedä kaatopaikalle metaania tuottamaan. Vältetty ilmastokuormitus vastaa noin 60 000 henkilöauton vuosipäästöjä.

Kaikki pohjatuhka hyötykäyttöön

Sekajätepussin poltosta syntyy noin 300–400 grammaa pohjatuhkaa eli kuonaa. Tarastenjärvellä ei kuitenkaan läkähdytä kuonavuorten alle, vaan tuhka uppoaa kokonaisuudessaan hyötykäyttöön: pihakiviin, betonimoduleihin sekä kevyen liikenteen väylien ja kenttärakenteiden mineraaliaineksiin.

Nummela luottaa, että tuhka korvaa ja säästää jatkossa paljon luonnonkiviä niin maanrakentamisessa kuin rakennustuoteteollisuudessa.

Pihakivetys.
Pohjatuhkalla on monia hyviä rakennusteknisiä ominaisuuksia. Tarastenjärven jätekeskuksen pihassa tuhkaa on hyödynnetty pihakiveyksen tekemiseen.

Tammervoiman kattila keskittyy erityisesti asumisen yhdyskuntajätteeseen. Pohjatuhkan hyvä hyödynnettävyys perustuu koko ketjun hallintaan asukkaan lajittelupisteistä tuhkan hyödyntämiseen.

– Pystymme vaikuttamaan polttoaineen laatuun. Esimerkiksi lasin ja metallin määrä sekajätteessä on laskenut huomattavasti, Nummela toteaa tyytyväisenä.

Vältä ja vähennä, lajittele ja kierrätä!

  • Paras jäte on syntymätön jäte.
  • Jos omalla pihalla ei ole lajitteluastiaa, lähimmän pisteen löydät verkosta: www.kierrätys.info
  • Biojäte kompostoidaan Tarastenjärvellä kompostointilaitoksessa. 2020 valmistuu biokaasulaitos Nokian Koukkujärvelle.
  • Metalli, paperi ja pakkausmateriaalit kiertävät teollisuuden raaka-aineeksi.
  • Sähkölaitteiden materiaaleja hyödynnetään uudestaan.
  • Vaaralliset jätteet ohjataan turvalliseen käsittelyyn.

Kestävä Tampere 2013

  • Tampere on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2030.
  • Tavoitteeseen päästään yhteistyössä tytäryhtiöiden, sidosryhmien, yritysten ja asukkaiden kanssa.
  • Tammervoiman hyötyvoimalaitos on yksi hanke, joka vauhdittaa tavoitteen toteutumista.

→ Lue lisää: tampere.fi