Pääkirjoitus: Pyhäjärven ahvenkin kiittää

Vesistöt ovat meille pirkanmaalaisille virkistäytymispaikkoja, kotiseuturakkauden lähteitä, reittejä siirtyä paikasta toiseen. 2030-lehden julkaisualueella on yli tuhat järveä, koko Pirkanmaalla kaksi ja puoli tuhatta! Tässä numerossa nostamme esille toimivan vesihuollon tinkimätöntä tärkeyttä arjessamme. Vesi- ja jätevesihuolto on yksi toimivan yhteiskunnan tukipilareista. Sitä se on ollut jo antiikin ajoista alkaen.

Vesistöt ovat meille tärkeitä. Me kaikki kuitenkin tuotamme muiden jätteiden lisäksi myös jätevettä, joka sisältää runsaasti ravinteita ja orgaanista, happea kuluttavaa ainesta. Jos ne joutuisivat sellaisenaan vesistöihin, lopputuloksena olisi aika lailla rehevöitynyt Pyhäjärvi, muista ongelmista puhumattakaan.

Toimiva jätevesihuolto takaa sen, että yhteiskuntamme toimii. Tampereen seudulla valmistuu muutaman vuoden päästä keskuspuhdistamo, jonka rakentamisen valmistelu aloitettiin jo parikymmentä vuotta sitten. Uutta keskuspuhdistamoa sanotaan Pirkanmaan merkittävimmäksi ympäristöteoksi, eikä suotta. Keskuspuhdistamo korvaa osin tekniikaltaan vanhentuneita nykyisiä puhdistamoja, ja biohajoavan orgaanisen aineen ja fosforin päästöt Pyhäjärveen laskevat.

Liikumme tässä julkaisussa infrapalveluiden maailmassa. Me julkaisijat tuotamme palveluita, joita ilman ei nykyaikainen maailmamme pyörisi. Etsimme toimialasta riippumatta ratkaisuja, joilla huolehdimme ilmastosta, ympäristöstä ja ihmisten hyvinvoinnista. Tässä numerossa on mielenkiintoista luettavaa myös tulevaisuuden biokaasusta ja kestävästä liikkumisesta.

Pertti Suuripää
Päätoimittaja

Julkaistu 2.11.2020