Teksti: Saara Ignatius / Kuva: Laura Vesa

”En kaipaa arkea kummempaa”

Näyttelijä Saska Pulkkisella on jalat tukevasti Petsamon maastossa. Näin on ollut jo kaksi vuotta. Leikkipuiston laidalla viihtyvä perheenisä on ollut myös puheenaiheena Tampereen syksyssä. Syynä tähän on erityisesti Tampereen Työväen Teatterin musikaalikomedia Poikabändi.

– Alkumetreiltä kävi selväksi, että näytelmä pitää sisällään sellaisia piirteitä erilaisine oheismatskuineen, mitä teatterimusikaaleissa ei normaalisti ole, Pulkkinen kuvailee.

Pulkkinen nähdään Poikabändi-musikaalissa Seittinä, joka syttyy esiin pikkuveljen identiteetillä varustetun Pulkkisen hyppysissä.

– Teatterissa on aina viihdeaspekti, vaikka puhuttaisiin vakavasta draamasta, sanoo Pulkkinen.

Ysäri-poikabändin vaiheista kertovasta näytelmästä ei viihdettä puutu. Tästä huolimatta Pulkkinen jäisi itse mieluusti sivustatarkkailijan rooliin, kuten näytelmän ykköspuoliskon Seitti.

– On ollut mukava kuulla palautetta luontevuudestamme. Tavoitteena on koko ajan ollut tehdä tämä tosissaan.

Seesteistä perhearkea

Tunnolliseksi tunnustautuva Pulkkinen elää kiireisen näyttelijäntyön ohessa pikkulapsiperheen arkea. Seesteistä elämää, hän tarkentaa, johon kuuluvat tärkeimmät: koti ja työ. Joskus myös äänikirjat, maalaaminen ja vaatteiden tuunaaminen.

– Tällä hetkellä arkeen ei muuta mahdu. Enkä ole kaivannutkaan. On yllättävän rentouttavaa valvoa lapsia puiston reunalla ja katsoa, ettei toinen vain putoa kiipeilytelineestä, Pulkkinen sanoo.

Tanssia aikanaan harrastanut Pulkkinen on itsekin fyysinen niin lavalla kuin vapaalla. Puuhun voi kivuta yhä, kuten pikkupoikana. Vaikka ei hän jokaisella työn ja kodin välisellä reissulla näin tee. Nyt tekee.

Karttakuva Pulkkisen arjen reiteistä.

Sopivan kokoinen kaupunki

Liikkuminen kävellen tai pyöräillen Petsamossa sijaitsevan kodin ja keskustassa sijaitsevan työn välillä on Pulkkisen arkea. Tampere on tässä mielessä hänen mukaansa juuri sopivan kokoinen.

– Pienempi kaupunki on hallittavampi. Tuntuu hassulta, että juna-asema on vartin kävelymatkan päässä kotoa.

Näiden kahden vuoden aikana, kun Pulkkisen perhe on asunut Tampereella, on kaupunkikuva ollut myllerryksessä.

– On ratikkatyömaata, kantta ja areenaa. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että ikinä ei tiedä mikä muuttuu. Mutta ei se näin lopullisesti ole. Täällä asiat kuitenkin toimivat.

Erityismaininnan Tampere saa siitä, että liikennevälineisiin pääsee ilmaiseksi lastenvaunujen kanssa. Se jos mikä helpottaa elämää. Saman tekee myös luonto.

– Tällaiset maisemat näin lähellä rautatieasemaa eivät ole monella paikkakunnalla mahdollisia. Kun lähden kotipihaltani parinkymmenen metrin päähän, pääsen metsään, missä ei ole tietoakaan sivistyksestä.

Kolme asiaa, joista luovun:

1. Ulkomaanmatkailu. Erityisesti lentomatkailu, josta olen pitkälle luopunutkin jo.
2. Lihansyönti. Pystyisinkö? Varmasti, sillä välillä tulee pidettyä pitkiä kasvisruokakausia itsestäänkin.
3. Yksityisautoilu. Olemmekin luopumassa autostamme.

Saska Pulkkinen

Kotoisin Helsingistä.
Asuu Tampereella Petsamossa.
Työskennellyt Tampereen Työväen Teatterilla vuodesta 2017. Aikaisemmin Helsingissä freelancerina ja Hämeenlinnan Teatterissa.
Valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta.
Nähdään tänä syksynä TTT:n näytelmissä Poikabändi, Tämä on ryöstö ja Koiran morsiamet.
Perheeseen kuuluu kaksi alle 2-vuotiasta poikaa ja puoliso.

Saska Pulkkinen
Saska Pulkkinen nähdään tänä syksynä useammassa TTT:n näytelmässä.