Tekstiilit kiertoon!

Pirkanmaalaiset voivat nyt tuoda maksutta kodin poistotekstiiliä kahteen vastaanottopisteeseen: Tampereen Nextiiliin ja Oriveden jäteasemalle.

Kyseessä on valtakunnallinen kokeilu, jolla tutkitaan, kuinka tekstiilin kerääminen ja lajittelu toimivat. Pirkanmaan Jätehuolto on ensimmäisten jätelaitosten joukossa kokeilussa mukana. Poistotekstiili on rikkinäistä, mutta puhdasta tekstiiliä, joka voidaan kierrättää uusiomateriaaliksi. Kerätty poistotekstiili lajitellaan erilaisten kuitujen mukaan Nextiilissä ja jalostetaan kierrätyskuiduiksi Lounais-Suomen Jätehuollon käsittelylinjastolla Paimiossa.

Kierrätyskuiduista voidaan valmistaa vaatteita tai muita tekstiilituotteita.
– Kokeiluvaiheessa kerättävän poistotekstiilin määrä on vielä pieni, mutta tulevaisuudessa vastaanottopisteitä tulee lisää, kertoo Saana Ojala Pirkanmaan Jätehuollosta.

Näin lajittelet tekstiilit

  • Myy tai lahjoita vaatteet ja muut kodin tekstiilit, jotka ovat ehjiä ja joita voi vielä käyttää.
  • Tuo poistotekstiilin keräykseen tekstiilit, jotka ovat rikkinäisiä, mutta puhtaita.
  • Keräykseen voi tuoda vaatteita (esimerkiksi paidat, housut, hameet ja takit) ja kodintekstiilejä (esimerkiksi pyyhkeet, lakanat ja verhot). Alusvaatteita tai sukkia ei oteta vastaan hygieniasyistä.
  • Pakkaa tekstiilit muovipusseihin ja sulje pussit hyvin.
  • Jos poistotekstiilin joukosta löytyy käyttöön sopivia vaatteita tai muita kodin tekstiilejä, ne voidaan poimia myyntiin Nextiilin myymälään tai kierrätyskeskuksiin.
  • Laita selvästi likaiset, märät ja homeiset tekstiilit sekajätteeseen. Sekajätteeseen laitetuista tekstiileistä saadaan myös ympäristöhyötyä, kun niistä tehdään Tammervoiman hyötyvoimalassa kaukolämpöä ja sähköä.

Julkaistu 19.4.2021