Kolumni: Ulkomailla Tampereella

Muutama vuosi sitten perheeseemme syntyi traditio. Harvoista vapaista viikonlopuista halusin varata tälle aina yhden lauantain. Heräsimme ajoissa, puimme päällemme ja siirryimme lähimmälle pysäkille kotiseudullamme Ylöjärvellä odottamaan bussia. Bussin saapuessa oli tärkeää, että ala-astelainen poikamme sai nousta ensimmäisenä kyytiin ja varata meille takapenkin.

Matka kohti naapurikaupunkia Tamperetta tuntui elämykseltä. Maisematkin kiinnostivat pikkumiestä enemmän kuin puhelimen ruutu. Sokoksen luona kapusimme ulos linjurista.

Askel vei kohti Kauppahallia ja Linkosuon lauantaibrunssia, jota nautimme aikuisten kesken pidempään kuin perijän maltti kesti. Hän sai 5 euroa shoppailurahaa tehdäkseen ostoksia samalla käytävällä, jossa me vanhukset nautimme vielä kahvimme rauhassa. Kauppiaat ja tuotteet alkoivat käydä hänelle tutuiksi, ja sama pään kokoinen korvapuusti lähti usein Pullapuoti Wileniukselta paperipussissa mukaan.

Kauppahallista matka jatkui Laukontorin ympäristön kirpputoreille, joissa niin ikään perijän budjetti oli muutamia euroja. Ostoksia hän teki syvästi harkiten ja kolikkoja laskien. Kirpputorihankintojen jälkeen reitti kulki kosken yli kauppakeskuksiin.

Tiimellyksen edetessä välillä tuli jano. Oli rentouttavaa istahtaa lähimpään kahvilaan ilman aikatauluja, katsella ihmisiä, miettiä heidän taustojaan ja tarinoitaan. Koin hetkittäin lyhyitä välähdyksiä entisiltä ajoilta istuessani Pariisin katukahviloissa. Mielen valtasi lämpö.

Ei tarvitse lähteä kauas saadakseen sen hyvän olon, josta matkailussa syvimmillään on kyse. Odotan seuraavaa virussirkuksen jälkeistä kaupunkiseikkailua malttamattomana, sillä lähimatkailu tekee hyvää. Se saattaa synnyttää tämänkaltaisia traditioita, jotka jättävät muistijälkiä, siirtyvät sukupolvelta toiselle ja elävät kuin tarinat.

Taija Holm on palkittu viihdealan PR- ja markkinointialan tekijä, joka myös tuottaa tapahtumia, konsertteja ja kiertueita. Hänen musiikkialan muutoksiin ja tarinoihin pohjautuva Loppuunmyyty! -kirjansa julkaistiin maaliskuussa. Aiemmin häneltä on julkaistu Rohkein menee ensin -kolumnikirja.

Julkaistu 15.4.2021