Teksti: Mari Laaninen / Kuvat: Laura Vesa

Suuri asukaskysely:

Vehreä metropoli saa viihtymään

Tampereen kaupunkiseudussa viehättää erityisesti yhdistelmä luonnonläheisyyttä ja hyviä palveluita.

Tampereen kaupunkiseudulla ihmiset ovat pääosin erittäin tyytyväisiä asuinympäristönsä viihtyisyyteen, turvallisuuteen ja palveluihin. Vain harva suunnittelee muuttamista muualle. Näin voi tiivistää vuodenvaihteessa verkossa toteutetun suuren asukaskyselyn keskeiset tulokset.

– Tämä on todella tärkeä viesti. Kaupunkiseudun visioksi on valittu olla vehreä metropoli. Saimme vahvistuksen, että linja on täysin oikea, kehittämispäällikkö Antti Lippo sanoo.

Yli 5 000 vastaajan joukko antoi erityisen hyvän arvosan seudun eri asuinalueiden virkistys- ja ulkoilumahdollisuuksille.

– Sinivihreä ympäristö on seutumme ehdoton valtti, jota on syytä edelleen vahvistaa, Antti Lippo toteaa.

Sinivihreä ympäristö on seutumme ehdoton valtti, jota on syytä edelleen vahvistaa

Hänen mukaansa kyselyn eräs positiivinen yllätys oli, että kasvava seutu koetaan turvalliseksi. Jopa 91 prosenttia vastaajista arvioi asuinalueensa turvallisuuden erittäin tai melko hyväksi.

– Tämä on positiivinen signaali viimeaikaisen uutisoinnin keskellä ja turvallisuuden arvostuksen lisääntyessä.

Pipopäinen mies nojaa tunnelin seinään ja hymyilee lähikuvassa.
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän kehittämispäällikkö Antti Lippo on tyytyväinen siihen, että seudun valitsema strategia vehreämmästä metropolista puhuttelee myös asukkaita.

Kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluiden runsas tarjonta sai kiitosta. Myös joukkoliikenne koetaan vastausten perusteella varsin toimivaksi.
– Meillä on aidon metropolin palvelut, mutta arki on silti kiireetöntä ja rentoa, Antti Lippo kiteyttää.

Yhteisöllisyys arvossaan

Antti Lipon mukaan kyselyn eräs tulos on, että kaupunkiseudulta löytyy asumisvaihtoehtoja jokaiseen makuun. Omansa löytävät yhtä lailla urbaania sykettä kuin rauhallista maalaismiljöötä arvostavat. Tämä selittänee osaltaan vähäisiä muuttohaluja muualle Suomeen.

Nainen tuulettaa kädet ylhäällä avannossa uimapipo ja sininen uimapuku päällään. Taustalla näkyy kaupunkimaisemaa.
Saila Kalliomäki pulahti raikkaaseen veteen Mältinrannan avantouintipaikalla maaliskuisena aamuna. Tampereen seudulla panostetaan myös tulevaisuudessa lähiluonto- ja virkistyspaikkoihin. ”Urheiltava luonto” on termi, jolla Antti Lippo puhuu asiasta.

Selkeää muutosta edellisen, kaksi vuotta sitten toteutetun kyselyn tuloksiin verrattuna on havaittavissa muun muassa yhteisöllisyyden arvostamisessa.

– Yhä useampi arvostaa esimerkiksi yhteisöllisyyttä naapureiden kesken ja on kiinnostunut erilaisista yhteiskäyttötiloista.

Yhä useampi arvostaa esimerkiksi yhteisöllisyyttä naapureiden kesken

Vastaajia pyydettiin myös valitsemaan mielestään tärkeimpiä seudullisia kehittämiskohteita. Vastauksissa toivottiin lisää mahdollisuuksia päästä virkistäytymään luontoon ja seudun runsaiden vesistöjen äärelle. Turvallisuudesta tulee huolehtia vastaajien mielestä myös jatkossa.

Lähijunaliikenteen lisääminen sai vahvaa kannatusta kaikenikäisiltä. Erityisesti alle 40-vuotiaat vastaajat kokivat ilmastotyön ja kestävän kehityksen tärkeiksi teemoiksi.
Antti Lipon mukaan kyselyn antia hyödynnetään varmasti monin tavoin.

– Jo edellinen kysely vaikutti sinivihreän teeman painottamiseen kaupunkiseudun strategiassa. Lisäksi liikennemeluhaaste nousi kaksi vuotta sitten esiin, ja seudulla valmistellaan aiheesta yhteisiä linjauksia. Suuri kiitos siis jälleen kaikille osallistuneille.

Suuri asukaskysely: Tampereen seudulla viihdytään. ASUMINEN. Vastaajista hieman yli puolet antaa asuinalueelleen arvosanan 9 tai 10. 39 prosenttia muuttaisi seuraavaksi kerrostaloon ja 27 prosenttia omakotitaloon. 40 prosenttia haluaa oman pihan. LUONTO. 70 prosenttia vastaajista haluaa, että ulkoilumaasto on alle 300 metrin etäisyydellä. Vajaa 500 vastaajaa lähetti vapaamuotoisia terveisiä liittyen Tampereen seudun ympäristön ja luonnon kehittämiseen. Vajaa 60 prosenttia vastaajista, jotka luokiteltiin suuriin ikäluokkiin, kokivat luonnon ja virkistysalueiden palveluiden kehittämisen tärkeimmäksi kehitysteemaksi. LIIKKUMINEN. Noin 70 prosenttia vastaajista oli seudun joukkoliikenteeseen erittäin tai melko tyytyväisiä. 12 prosentissa talouksista on sähköpyörä. Muuttamista pois seudulta suunnitteli 5 prosenttia ja muuttamista seudun sisällä 8 prosentti. Suuri asukaskysely oli verkossa auki noin kuukauden ajan. Kaksi vuotta sitten vastaajia oli vajaat 1 800 ja nyt reilut 5 000.

Julkaistu 28.4.2023