Vesihuoltopalvelut alle eurolla päivässä – litra puolella sentillä

Tampereen Veden laskelmien mukaan sen toiminta-alueen asukkaan vesihuoltopalvelun hinta on alle euron päivässä. Summa on laskettu omakotitalossa asuvalle kolmen hengen taloudelle.

Alle eurolla päivässä saa juomaveden ja veden ruoanlaittoon, peseytyy, pyykkää, käy vessassa, ja mikä parasta, jätevesi viemäröidään ja puhdistetaan jätevedenpuhdistamolla.

Vesihuoltolain mukaan vesilaitoksen on katettava kaikki omat menonsa eli ne kulut, jotka syntyvät raakaveden puhdistuksesta talousvedeksi, vesijohto- ja viemäriverkoston rakentamisesta, kunnossapidosta ja saneerauksesta sekä jäteveden käsittelystä. Vesihuoltoon ei käytetä verovaroja.

Kustannuksista 80 prosenttia aiheutuu maan alla olevan omaisuuden rakentamisesta ja kunnossapidosta. Myös investoinnit veden- ja jätevedenpuhdistuslaitoksiin
maksavat.

Piirroskuva, jossa vesikannu ja juomalasi

Litra vettä puolella sentillä

Löytäisitkö kaupasta tai kioskista juotavaa puolella sentillä eli 0,005 eurolla? Hanasta saa litran Tampereen Veden valmistamaa hyvälaatuista vettä tuolla summalla, hintaan sisältyy myös viemäröinti ja jäteveden käsittely.
– Vesimaksu on korvaus siitä, että turvallista ja hyvälaatuista vettä on saatavilla omasta hanasta kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. Suomessa hyvä vesihuolto on itsestäänselvyys, mitä se ei ole kaikkialla maailmassa, sanoo
Tampereen Veden toimitusjohtaja Petri Jokela.

Julkaistu 31.10.