Teksti: Mari Vehmanen Kuva: Emil Bobyrev

Viihtymään vesille

Tampereen kaupunkiseutu on todellista järvien aluetta. Seutujohtaja Päivi Nurminen arvioi, että arvostus upeita vesistöjämme kohtaan kasvaa juuri nyt kovaa vauhtia.

− Vähän kärjistäjien vesistöjä on täällä meillä pidetty aiemmin lähinnä haasteena. On esimerkiksi harmiteltu liikenteen pulmia ahtaalla kannaksella kahden ison järven puristuksessa. Nyt katsantokanta on muuttunut, ja vesistöt ymmärretään valtavaksi rikkaudeksi, Päivi Nurminen sanoo. Hänen mukaansa moni nykypäivän trendi saa kaupunkiseudun asukkaat hakeutumaan tulevaisuudessa entistä innokkaammin rannoille ja vesille.

− Halutaan elää kaupungin työmahdollisuuksien ja palveluiden äärellä mutta samalla ammentaa arjen hyvinvointia lähiluonnosta. Omaan kesämökkiin sitoutuminen ja siellä puurtaminen eivät enää välttämättä houkuttele seuraavia sukupolvia. Kaupunkiseudun kunnat ovat huomanneet vesistöjen virkistyskäytön potentiaalin hyvinvoinnin luomiseksi ja seudun vetovoiman lisäämiseksi. Päivi Nurmisen mukaan tämä onnistuu ennen kaikkea satamia ja niiden palveluita kehittämällä.

− Nimenomaan satamat ovat se niin sanottu käyttöliittymä, joiden kautta vesille päästään. Päämääränä palveleva satama Viime vuonna valmistuneessa selvityksessä kartoitettiin kaupunkiseudun satamien tilannetta. Selvitys totesi, että satamien lukumäärä on jo riittävä, ja että seuraavaksi on kehitettävä olemassa olevien satamien palveluita.

− Satamien vieminen uudelle tasolle onnistuu vain, jos kaikki kunnat tekevät yhteistyötä. Tähän tarvitaan yhteinen toimija, Päivi Nurminen toteaa.

Päämääränä palveleva satama

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen Tampereen kaupungilta kertoo, että tällaista toimintaverkostoa aletaan seuraavaksi rakentaa. Hän korostaa, että kehittyvät satamat palvelevat myös muita kuin veneenomistajia.

− Osa haluaa hankkia oman veneen jatkossakin. Mutta muille veneilystä tulee palvelu, jonka voostaa aina halutessaan. Vuokra- ja yhteiskäyttöveneet yleistyvät varmasti. Milko Tietäväisen visio on, että tulevaisuudessa kaikilla kaupunkiseudun vesillä liikkuvilla on tiedossa houkutteleva määränpää.

− Mukavan matkanteon päätteeksi mennään laituriin sataman vierasvenepaikalle. Tämän jälkeen tarjolla on monenlaisia palveluita: ravintoloita, nähtävyyksiä, patikointia tai vaikka kaupungilla kiertelyä. Suoranaista esikuvaa tällaiselle koko seudun yhteiselle satamaverkostolle ei Tietäväisen mukaan löydy koti- tai ulkomailta.

− Tästä voi siis tulla juuri meidän oma valttikorttimme.

Yli 50 satamaa

  • Kaupunkiseudulla on 54 järvisatamaa.
  • Ylimpään laatuluokkaan niistä yltää tällä hetkellä kuusi: Nokian Vihola, Ylöjärven Pimeesalmi sekä Tampereella Jänissaari, Mustalahti, Laukontori ja Viinikanlahti.
  • Venepaikkoja on yhteensä noin 2 800, joista noin 2000 on Tampereella.

Julkaistu 14.4.2021