Kolumni: Yhdessä suihkuun!

Vastuullisuus on muotisana, joka tulee päivittäin esiin keskusteluissa. On kiintiöitä, vastuullisia kesäduuneja, vastuullista sijoittamista ja jopa vastuullisuuden lumevaikutusta. On nimittäin tutkittu, että luomuna tarjoiltu ruoka maistui koehenkilöistä paremmalta kuin ei-luomuna tarjoiltu, vaikka luomu ei todellisuudessa ollutkaan luomua.

Tampereen Sähkölaitoksella vastuullisuus on meissä sisäänrakennettuna. Nyt, kun Naistenlahti 3 -voimalaitosta suunnitellaan ja sen mitoitusta harkitaan, on asiakkaiden tarpeiden lisäksi otettava huomioon myös polttoainevalinnat ja se, miten tuemme paikallista työllisyyttä Pirkanmaan mittakaavassa. Paikalliset ihmiset niin sanotussa puuketjussa ovat ensiarvoisen tärkeitä yhteistyökumppaneitamme. Puuta ei tuoda Kiinasta pikkupaketeissa, vaan 100 kilometrin säteellä Tampereelta. Se on paitsi vastuuta ympäristöstä, myös vastuuta ihmisten hyvinvoinnista.

Hyvinvoinnista ei kyllä voi puhua sen johtosolmun yhteydessä, joka minulla on, kun lataan hybridiautoani. Lataus- ja pihavalojohtojen risteyskohtaa purkaessani olen miettinyt, miten kätevää olisi, jos meidänkin taloyhtiössämme olisi palvelu, jossa jokainen asukas voisi valita tarvitsemansa tolpan. Yksi tarvitsee lämmitystä, toinen latausta, kolmas harkitsee juuri sähköauton ostamista. Jokainen maksaisi oman käyttönsä mukaan. Uskon, että kun latauspalvelun joustavuus ja helppous huomataan, ihmiset uskaltavat tehdä vastuullisia valintoja autokaupassakin.

On huolestuttavaa lukea, miten ilmastoahdistus painaa niin nuoria kuin vanhojakin. Itse uskon, että elämänilo ja tulevaisuudenusko ovat hedelmällisempiä lähtökohtia ratkaista ongelmia. Mutta miten asiaa lähestyisi positiivisesta kulmasta? Saksassa näin joskus kyltin, jossa vapaasti suomennettuna luki: ”Ehkäiskää ilmastonmuutosta, käykää yhdessä suihkussa.”

Onneksi tulee kesä ja pääsemme lähijärville uimaan!

Kirjoittaja Jussi Laitinen on Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja

Julkaistu 14.4.2020