Teksti: Tiina Laaninen / Kuvat: Emil Bobyrev

Yhteinen urakka on kaikkien etu

Yhteisurakoinnin tavoitteena on kustannustehokkuus. On kaikkien etu, että teitä ei kaiveta auki vähän väliä. Ja kun kaivetaan, hoidetaan kuntoon samalla useammat putket ja johdot.

Tampereen Viinikanlahdessa rakennetaan jätevesien siirtoviemäreitä. Työt liittyvät Sulkavuoreen rakennettavaan uuteen jäteveden keskuspuhdistamoon. Kun nykyinen puhdistamo suljetaan 2024, jätevedet johdetaan Viinikanlahden pumppaamolta paineviemäreillä Vihilahteen ja sieltä edelleen tunnelia pitkin Sulkavuoren keskuspuhdistamoon käsiteltäviksi. Uuden jätevedenpuhdistamon valmistumisen jälkeen nykyinen puhdistamo puretaan ja sen tilalle rakennetaan Viinikanlahden uusi asuinalue.

– Rakennamme kaksi 1 000 millimetrin halkaisijan paineviemäriä. Samalla uusitaan ja rakennetaan muuta kunnallistekniikkaa. Samaan kaivantoon paineviemäreiden kanssa sijoitetaan myös Tampereen Sähkölaitoksen ja Tampereen Veden kaukolämpö-, kaukojäähdytys- ja käyttövesiputkia sekä sähköjohtoja, kertoo siirtoviemärihankkeen projektipäällikkö Marko Männynsalo Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:stä.

Kaivinkone ja työmaa

Huolellista suunnittelua

Tampereen Sähköverkko Oy:n suunnittelupäällikkö Kari Tappuran mukaan yhteisurakointi vaatii erityisen huolellista suunnittelua.

– Nyt tehtävässä työssä on huomioitu kasvavan kaupungin tarpeet esimerkiksi niin, että rakennettavan kunnallistekniikan sijainti mahdollistaa tulevaisuudessa Viinikanlahden uuden asuinalueen rakentumisen, Tappura toteaa.

Tampereen Veden verkostopäällikkö Pekka Laakkosen mukaan yhteisurakointiin ovat siirtymässä monet isoimmista kaupungeista Suomessa, ja Tampere kulkee tämän kehityksen etunenässä. Erityisesti suunnitteluun on kuitenkin varattava paljon aikaa, sillä jokaisella toimijalla on oma budjettinsa.

– Tampereella yhteistyö eri toimijoiden välillä on hyvää, ja meillä on halu oppia toinen toisiltamme, Laakkonen kiittää.

Viinikanlahden yhteisurakointi

  • Suunnittelu ja aikataulutus vuoden 2017 aikana.
  • Hankkeen käytännön urakoinnit alkoivat 2019 ja jatkuvat 2020.
  • Kun yhteisurakointi on valmis, jätevedenpumppaamon rakentaminen alkaa vuoden 2021.

Valmetinkatu poikki heinäkuussa

Kaupunkilaisille kaivuutyöt näkyvät kesällä etenkin Nuolialantien alueella. Nuolialantien ja Valmetinkadun risteyksen työt on aikataulutettu heinäkuulle, jolloin liikenne on vähäisempää kuin muulloin kesällä.

– Valmetinkatu katkaistaan joksikin aikaa kokonaan ja bussipysäkit siirretään väliaikaisesti, Männynsalo sanoo. Hän kertoo, että ennen jokaisen siirtoviemärihankkeen urakan aloittamista alueen asukkaille ja yrityksille järjestetään tiedotustilaisuus. Tiedotuksessa hyödynnetään myös bussien infotauluja. Ajantasaista tietoa päivitetään myös someen ja keskuspuhdistamo.fi-verkkosivuille viikoittain.

Julkaistu 14.4.2020