Teksti: Saara Ignatius / Kuva: Laura Vesa
Siivousvaikuttaja Auri Kananen kertoo, kuinka kodin saa puhtaaksi luontoa kuormittamatta
Rakkaudesta siivoamiseen uransa rakentanut Auri Kananen muistuttaa, että siivouksessa pätee kolme yksinkertaista asiaa: aika, väline ja aine. Ekologinen siivooja jaksaa nähdä vaivaa.
Auri Kananen tunnustaa, että on oikeastaan aina ollut aika sotkuinen. Hän on puhtausalan restonomi ja siivousvaikuttaja, jonka siivoamista seuraa somessa miljoonajoukko.
– Äitini Sanna Kananen on pitkän linjan siivousyrittäjä, häneltä olen saanut vaikutteita. Opiskeluaikana siivosin kavereideni koteja ja tein heille lyhyitä snäppivideoita siivouksesta. Sain palautetta, että näiden katseleminen on niin tyydyttävää! En tuolloin vielä tiennyt videoilmiöistä, mutta hoksasin, että tässä voisi olla rako tehdä mun juttua.
Lisäksi Kananen halusi näyttää maailmalle, miten siivotaan. Nyt hänellä on yhteensä yli kahdeksan miljoonaa seuraajaa sometileillään. Kananen siivoaa ilmaiseksi eri- tyisesti syrjäytyneiden nuorten asuntoja. Hänen mukaansa siivous voi parhaimmillaan tuoda toivoa.
Kaikki alkaa vedestä ja mikrokuituliinasta
Kanasen mukaan ekologiseen siivoamisen lähtökohtia ovat vesi ja mikrokuituliina.
– Aineiden suihkiminen esimerkiksi pölyjä pyyhkiessä ei hyödytä. Toisaalta ekologisella tiskiaineella voi pestä käytännössä kaiken: vessanpytyn, tiskialtaan, suihkun lattian. Itse käytän sitä kaikkeen. Lisäksi ekologisen tiskiaineen rasvanpoistomekanismi on todella tehokas.
Kalkkitahrojen ja -jäänteiden poistaminen onnistuu parhaiten happamalla aineella. Luontoystävällinen vaihtoehto on etikka. Puhdistusainetta ei välttämättä tarvita ollenkaan.
– Mekaanisesti kovat välineet, kuten teräspallo, terässieni tai puhdistuskivi toimivat kalkkiin hyvin. Niillä saa puhdistettua myös esimerkiksi likaisen uuninlasin, kun lorauttaa mukaan tilkan vettä liukasteeksi.
Kylpyhuonekalusteiden kunnosta ei myöskään tarvitse olla huolissaan, vaikka siivoamisessa käyttäisikin mekaanisesti kovaa puhdistusvälinettä.
– En ole koskaan saanut naarmuja kalusteisiin näillä välineillä. Kannattaa kuitenkin välttää liian kovaa hinkkaamista.
Pese mikrokuituliinat oikein
Kananen suosii mikrokuituliinoja. Hänellä itsellään on niitä satoja. Niiden puhdistaminen on oma lajinsa.
– Käytetyt mikrokuituliinat voi pestä pesukoneessa, mutta ne pitää pestä erikseen muusta likapyykistä. Mikrokuituliinat keräävät sisäänsä pölyä ja likaa, käytännössä kaiken muista tekstiileistä irtoavan nöyhdän. Tällaisella mikrokuituliinalla pyyhittäessä pyyhe luovuttaa likaa ja siksi ihmisillä jää nukkaa tasoille. Väärin pesty pyyhe on käyttökelvoton. Ekologisinta on pestä siivouspyyhkeet kerralla oikein.
– Itse pesen mikrokuituliinat 90 asteessa, sillä bakteerit kuolevat 70 asteessa 10 minuutissa, eikä pesukoneissa usein ole 70 asteen ohjelmaa. Kova pesuohjelma puhdis- taa samalla konetta, puhtaus puolestaan pidentää koneen käyttöikää, Kananen ohjeistaa.
Enemmän aikaa kuin aineita
Kananen muistuttaa, että perussiivouksen lähtökohtana on kolme asiaa: aika, mekaaninen puhdistusväline ja puhdistusaine. Ekologisessa siivouksessa nimenomaan siivoukseen käytettävä aika ja välineen käyttö ratkaisevat.
– Jos halutaan säästää aikaa, käytetään enemmän ainetta ja välinettä. Jos halutaan siivota ilman puhdistusainetta, siivoukseen on käytettävä aikaa ja mekaanista hankausta.
Tehokkuus kiehtoo – myös kaupunkirakenteessa
Auri Kananen kertoo olevansa tehokkuutta arvostava kaupunkiautoilija. Tampereella häntä kiehtoo keskustan alue ja toimivat palvelut.
– Tampereella liikkuessani autoilen, sillä minulla on usein siivousvälineet mukana, ja niitä on paljon. Tykkään liikkua nopeasti ja vauhdilla.
Kolme asiaa, joista luovun:
- Turhasta kuluttamisesta.
- Energian käyttöä voisin miettiä tarkemmin.
- Olen luopunut kovista kemikaaleista kodissani.
Auri Kananen
- Ammatti: Siivousvaikuttaja
- Perhe: Hiljattain kihlautunut poikaystävänsä kanssa.
- Asuu: Ylöjärven Siivikkalassa
- Ajankohtaista: Kehittää omaa siivoussovellusta kaikille kotitalouksille yhteistyössä pelisuunnittelija Johannes Linnaman kanssa. Sovelluksen tuotoista osa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Sovelluksen avulla Kananen haluaa tavoittaa erityisesti vaikeassa elämäntilanteessa olevia nuoria.
Lue myös: Arto Rastas: Kuljen Tampereen keskustassa kävellen tai skuutilla
Julkaistu 20.4.2022