Teksti: Lea Penttilä / Kuva: Emil Bobyrev

Jätevesijätin palapeli

Painevälpät, UV- ja kaasunkäsittelylaitteet, välpepuristimet, pohjakaapimet, kemikaaliasemat, lingot – laitteita riittää. Pian jätevedet soljuvat Sulkavuoren keskuspuhdistamolla valtavan laitejoukon läpi.

Huippumoderni koneistorepertuaari ja satapäinen kontaktiverkosto hirvittää maallikkoa, mutta projektipäällikkö Veli-Matti Hatvala on selvillä vesillä. Hän vastaa keskuspuhdistamon sekä Viinikanlahden ja Raholan pumppaamoiden prosessitekniikan rakentumisesta.

– Laitteista on hyvä tietää perusasiat. Kukaan ei hallitse kaikkea, mutta onneksi ympärillä on mahtava työyhteisö ja huippuammattilaiset. Kokonaiskuvan hahmottaminen on tärkeintä. Projekti on osattava palastella riittävän pieniin, loogisiin osiin, joita voi ratkoa pala kerrallaan.

– Näin ainutlaatuinen hanke opettaa paljon isojen projektien kompleksisuudesta ja niiden ratkaisemisesta. Sisäisten ja ulkoisten muuttujien vuoksi varasuunnitelmia on hyvä säilöä useampaankin taskuun.

Hatvalan verkostoyhteydet risteilevät Teams-palaverien, sähköpostien ja työmaakäyntien kolmiossa. Parin vuoden kuluttua hän muuttaa mappinsa Sulkavuoren maanpäälliseen hallintorakennukseen yhdessä Keskuspuhdistamon muun väen kanssa.

Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo

Rakennuttaa vuosina 2018–25 Sulkavuoreen jätevedenpuhdistamon, jossa puhdistetaan Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan, Tampereen, Vesilahden ja Ylöjärven jätevesiä
keskimäärin 100 000 kuutiota vuorokaudessa. Vuonna 2040 laitoksen läpi virtaa arviolta noin 430 000 asukkaan jätevedet.

Urakoitsijat

Käyn pääkoneurakoitsijan kanssa läpi prosessilaitevalintoja. Urakoitsija kontaktoi edelleen lukemattomien alihankkijoidensa kanssa.

Suunnittelijat

Eri suunnittelutoimistojen sekä heidän alihankkijoidensa kanssa tutkimme, stemmaavatko laitevalinnat ja urakoitsijan tekniset ratkaisut suunnitelmien ja käyttötarpeiden kanssa.

Rakennuttajat ja valvojat

Toimivat hankkeen alusta loppuun tilaajan ja urakoitsijan välissä. Poimivat mahdolliset rakennusaikaiset poikkeamat ja huolehtivat töiden etenemisestä sovittujen pelisääntöjen
mukaisesti.

Hankintakonsultit

Taitavat julkisen hankinnan salat. Ovat auttaneet meitä kaikkein tärkeimmässä:
hyvän koneurakoitsijan, rakennuttajien ja valvojien hankinnassa. Parhaillaan hankintaprosessissa on pumppaamoiden koneistourakka.

Työkaverit

Käyttöpäällikkö Lauri Valtialan kanssa ratkomme Viinikanlahden ja Raholan pumppaamoiden sekä Sulkavuoren prosessiteknisiä ratkaisuja. Moniammatillisessa sakissa
pohdimme laajempia kuvioita.

LeKi-futis

Oman pojan ja muiden 10-vuotiaiden junnujen vastuuvalmennus pyyhkii työt mielestä 3–4 kertaa viikossa.

Lue myös: Kohti jätteetöntä tulevaisuutta

Julkaistu 20.4.2022