Kolumni: Hetken hankaluus ehkäisee suuria katastrofeja

Käsi ylös, kuka tykkää elää remontin keskellä?

Hiljaista on.

Taloyhtiössämme tehtiin hiljattain mittava lämmitys- ja viilennysjärjestelmän remontti. Kirosin joka kerta, kun porausäänet herättivät päiväunilla olleen vauvan tai minun oli vaikeaa kulkea vaunuilla pihalla olleiden kuorma-autojen välistä.

Kaikista saneerauksista kammoksutuin lienee putkiremontti. Olen itsekin jakanut tarinoita pölystä, melusta ja suihkuttomuudesta kuin sotamuistoja. Poikkeusjärjestelyiden keskellä eläminen päivästä toiseen on tuskallista.

Järjestetäänpä toinen gallup. Käsi ylös, kuka tykkää elää vesivahingon keskellä? Entä kuka pärjää ilman puhdasta vettä tai toimivaa vessaa?

Hiljaista on.

Tampereen kaupunki saneeraa vesi- ja viemäriverkostoaan säännöllisesti, jotta sekä pieniltä vahingoilta että suurilta katastrofeilta vältytään.

Remontteja ei tehdä kiusan vuoksi. Tampereen kaupunki saneeraa vesi- ja viemäriverkostoaan säännöllisesti, jotta sekä pieniltä vahingoilta että suurilta katastrofeilta vältytään. Tampere on tässäkin edelläkävijä, sillä saneeraustarpeemme on huomattavasti vähäisempi kuin muualla Suomessa.Tampere voi olla ylpeä myös siitä, että ympäristö huomioidaan saneeraustöissä.

Nykyihmisen silmin tuntuu järjettömältä, että jätteitä kipattiin vesistöihin rutiininomaisesti vain muutama vuosikymmen sitten. Myös meidän jälkeläisemme tulevat ihmettelemään, eikö luontoa aikoinaan mietitty tuossa ja tuossa asiassa.

Se, että vesi- ja viemäriverkostosta ja ympäristöstä pidetään huolta, on meille siis ylpeydenaihe. Vallitsevassa maailmantilanteessa on myös äärettömän tärkeää, että vesi- ja viemäriverkoston kaltainen infrastruktuuri toimii.

Tämän ajatteleminen ei vähennä saneerausten aiheuttamaa melua ja pölyä, mutta harmitus asettuu oikeisiin mittasuhteisiin. Meidänkin remonttimme loppui aikanaan. Kun napsautin viilennyslaitteen päälle hellepäivänä, ärtymykseni haihtui.

Kyllä kannatti.

Janica Brander on tamperelainen toimittaja, kirjailija blogaaja, ruokavaikuttaja ja ihminen.

Lue myös: ”Nopeasta avunannosta jää hyvä fiilis”

Julkaistu 28.4.2023