Teksti: Saara Ignatius / Kuvat: Laura Vesa

Usein kysyttyä: Saako koirankakkaa laittaa biojätteeseen?

Selvitimme yhdessä Pirkanmaan Jätehuollon ympäristökouluttajien Päivi Koron ja Liisa Malinin kanssa sitä, mitä biojätteeseen saa ja mitä sinne ei ainakaan saa laittaa.

Biojätteeseen kuuluu kaikki eloperäinen ja kompostoituva keittiöjäte.
– Suurin osa aikuisista ja lapsista kyllä tietää, mitä biojäte on. Mutta biojätteen lajittelussa on paljon sellaista, mitä ei välttämättä tule ajatelleeksi, Päivi Koro sanoo.

Tällaisia ovat esimerkiksi pilaantuneet tai muuten huonoksi menneet ruoat, kuten homeiset leivänkannikat.
– Suomessa vallitsi aikanaan käytänne, jossa ylijääneet ruoat saatettiin antaa kotieläimille syötäviksi. Nykyään kuitenkin tiedetään, että ne kuuluvat biojätteeseen.

Useat hämmästelevät myös sitä, että talouspaperin tai leivinpaperin voi laittaa biojätteeseen.
– Sinne ne kelpaavat ruoantähteineen ja rasvoineen, mutta isoimmat rasvamäärät on hyvä imeyttää ensin talouspaperiin, Liisa Malin täydentää.

Useat hämmästelevät myös sitä, että talouspaperin tai leivinpaperin voi laittaa biojätteeseen.

Biojätteen lajittelu on pienellä vaivalla helppoa ja palkitsevaa. Ympäristökouluttajat muistuttavat, että päänsärkyä tästäkään ei tarvitse ottaa.
– Hommaan rutinoituu helposti. Omakotiasujat saavat myös taloudellista etua, kun sekajätteen tyhjennysväli on harvempi, Malin sanoo.

Pirkanmaan Jätehuollon pariin voi kääntyä kaikenlaisissa jätepulmissa.
– Verkkopalvelusta lajittele.se löytyvät vastaukset ja meiltä saa kysyä aina. Onneksi olemme menossa hyvään suuntaan lajittelussa; uusimman lajittelututkimuksemme mukaan sekajätteessä olevan biojätteen osuus on alentunut, hyvä me! Koro iloitsee.

Pakkaa oikein!

Biojätteen erilliskeräyksessä pakkaamisella on väliä. Pirkanmaan Jätehuollon viesti on, että pakkaamisen voi tehdä itselleen helpoimmalla tavalla.
– Meille käy kaikki: paperipussi, biohajoava pussi tai sanomalehti, kertoo Päivi Koro.

Liisa Malin kertoo käyttävänsä itse pieniä jauho- ja leipäpusseja biojätteen pakkaamiseen.
– Materiaalitehokkuuden kannalta tämä on hyvä kikka. Lisäksi jos ostaa karkkia, voi huonoa omaatuntoa tasata käyttämällä paperipussi uudelleen, hän vinkkaa.

”Lisäksi jos ostaa karkkia, voi huonoa omaatuntoa tasata käyttämällä paperipussi uudelleen.”

Nestekartongit tai muovitetut pakkaukset eivät sovi pakkaamiseen. Mutta pinnoittamaton kartonkipakkaus, kuten kaurahiutalepaketti kelpaa kyllä.
– Paperipusseissa kosteuden kesto ei ole kovin hyvä. Monet ovatkin keksineet laittaa imukykyisiä kananmunakennon palasia tai talouspaperia pussin pohjalle, Malin ja Koro vinkkaavat.

Kun biojätteen pakkaa oikein, jäteastia pysyy puhtaampana, eivätkä irtonaiset biojätteet esimerkiksi talvisin jäädy. Kompostoitaessa pakkaamista ei tarvita.

Kotikeittiön jäte on arvokasta raaka-ainetta

Kotikeittiöissä syntyvä biojäte on erinomaista raaka-ainetta. Pirkanmaan Jätehuollon biolaitoksessa, Biomyllyssä biojätteestä tehdään ympäristöystävällistä polttoainetta eli BIG-biokaasua ja saadaan talteen ravinteita kotimaisen ruoan viljelyyn. Jäljelle jäävästä raaka-aineesta tehdään multaa.
– Jokainen biojätteeseen lajiteltu banaaninkuori tuottaa kotimaista ja lähellä tuotettua energiaa ja lannoitetta. Biokaasua tuotetaan liikenteelle ja meidänkin jäteautomme käyttävät sitä, Koro kertoo ja jatkaa:
– Lannoitteet ovat monesti tuontitavaraa, huoltovarmuuden kannalta on hyvä, että pystymme itse tuottamaan kotimaista lannoitetta tässä aivan lähellä.

Jos biojätteet jäävät sekajätteeseen, hyöty menetetään. Kostea biojäte ei myöskään ole energiantuotannossa hyvä polttoaine.

Eläinten jätökset

Toisin kuin usein luullaan, koirankakkaa ei saa laittaa biojätteeseen, vaan se on vietävä koirankakkaroskikseen tai pakattuna sekajätteeseen.
– Hygieniasyistä lemmikkien jätökset eivät kuulu biojätteeseen. Biojätteestä tehdään biomultaa ja lannoitetta, joten siinä ei haluta olevan ulosteperäisiä taudinaiheuttajia, Koro kertoo.

Koirien tai muiden eläinten ulosteet voivat levittää eläimistä ihmisiin tarttuvia tauteja. Koiran jätökset eivät sovi myöskään kotikompostiin.

Rasvat, öljyt, nesteet

Biojätteeseen ei saa laittaa mitään nestemäistä,
ruokaöljyä tai rasvoja.
– Pienet määrät nestemäistä jätettä tulee pakata suljettuihin pakkauksiin ja laittaa sekajätteeseen. Jähmettyneet rasvat, kuten kinkunrasvan, voi laittaa biojätteeseen. Mitään rasvoja ei saa kaataa viemäriin, Koro kertoo.

Pienet nestemäärät voi valuttaa viemäriin.
– Jos on unohtunut esimerkiksi pieni määrä etikkalientä käyttämättömäksi, sen voi valuttaa veden kanssa viemäriin, Malin sanoo.

Vaaralliset jätteet ja esimerkiksi auton öljyt eivät kuulu seka- tai biojätteeseen, vaan ne on vietävä jäteasemalle.

Puutarhajäte

Biojätteeseen saa laittaa pieniä määriä puutarhajätettä, kuten ruohosilppua, kasveja, pieniä oksia ja risuja, lehtiä sekä huonoksi menneitä marjoja ja hedelmiä.
– Pienet määrät puutarhajätettä sopivat siis biojätteeseen. Keräysastiaan kerättävän biojätteen painoraja on 60 kilogrammaa, Koro ja Malin muistuttavat.

Myös muumio-omenat saa laittaa biojätteeseen. Kotikompostoriin niitä ei suositella laitettavan, jotta ne eivät pääse levittämään tautia puutarhassa. Samasta syystä vieraslajit kannattaa toimittaa suljetuissa jätesäkeissä jätekeskukseen.

Mikä ympäristökouluttaja?

Päivi Koro ja Liisa Malin ovat Pirkanmaan Jätehuollon ympäristökouluttajia.
– Koulutamme kaikenikäisiä partiolaisista eläkeläisiin ympäristötietoudessa, kuvailee Päivi Koro.

Aikaisemmin tehtävä kulki jäteneuvoja-nimellä. Ympäristökasvatus kuvaa paremmin nykyistä työnkuvaa, jossa ihmisiä ohjataan kohti kestävämpää elämäntapaa.
→ Ympäristökouluttajien palveluihin voi tutustua Roska-akatemiassa: pjhoy.fi/ymparistokasvatus

Biojätteen lajitteluvelvoite laajeni 1.9.2023 koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, yli 10 000 asukkaan keskustaajamassa Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä.

Jätehuoltomääräysten tiukentuminen perustuu EU:n kierrätystavoitteisiin.

→ Lue lisää: pjhoy.fi

Lue myös:
Fiksun energian aika

Julkaistu 30.10.2023