Mihin lajiteltu jäte päätyy?

Pirkanmaalla syntyvistä jätteistä 99 prosenttia hyödynnetään materiaalina tai energiana. Biojätteet Pirkanmaan Jätehuolto käsittelee Biomyllyssä Nokialla ja sekajätteet Tammervoimassa Tampereella. Muut jätelajit käsitellään eri puolilla Suomea.

Klikkaa kuvaa suurentaaksesi sen.

Miksi jokaisen kannattaa kierrättää?

Kierrättäminen on helppoa, ja se säästää rahaa ja lajitellut jätteet ovat paikallista energiaa ja arvokkaita raaka-aineita. Viime vuonna voimaan tulleen uuden jätelain mukaan vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöjen tulee lajitella erikseen seitsemän eri jätelajia eli sekajäte, biojäte, paperi, metalli, kartonki-, muovi-, ja lasipakkaukset.

Viestintäpäällikkö Suvi Suomalainen Pirkanmaan Jätehuollosta kannustaa aloittamaan kierrättämisen pienin askelin. Yksi tärkeimmistä on biojäte.
– Biojäte on paikallista, vähäpäästöistä ja uusiutuvaa energiaa. Jo yhdestä biojätepussukasta Pirkanmaan Jätehuolto saa valmistettua Nokian Biomyllyssä BIG-biokaasua neljän kilometrin kulkemiseen autolla. Kaasun lisäksi biojätteestä valmistetaan muun muassa arvokkaita lannoitteita, jotka kelpaavat luomutuotantoon.

Kun biojätteen erottelee sekajätteestä, myös sekajätteen hyödyntäminen Tammervoimassa tehostuu, koska kostea biojäte palaa huonosti ja hankaloittaa siksi sekajätteen hyödyntämistä energiana.
– Vaikka Tampereen seudun jätehuoltomaksut ovat Suomen edullisimmat, kierrätys on hyvä tapa nipistää myös kuluista, Suomalainen sanoo.

Taloyhtiössä kierrättämisellä voi olla vaikutusta esimerkiksi vastikkeen suuruuteen, omakotitalossa sekajäteastian tyhjennysvälin pidentymiseen.

Kodin vaaralliset jätteet, kuten akut, öljyt, loisteputket, maalit, sähkölaitteet ja metallit vastaanotetaan maksutta jäteasemilla ja Repe & Romu kierroksella. Pirkanmaan Jätehuolto tarjoaa asiakkailleen lisäksi maksuttoman metallin ja lasin keräyksen, jos kiinteistöllä on myös biojäteastia.
– Omakotiasujien, mökkiläisten ja pienten taloyhtiöiden kannattaa tutustua myös biokimppaan, jossa jäteastian tyhjennysmaksu jaetaan mukana olevien kesken.

Teksti: Tiina Laaninen