Teksti: Saara Ignatius

”Tätä voi jo hieman hehkuttaa” – Biojätteen osuus sekajätteestä putosi

Biojätteen osuus sekajätteessä on pienentynyt edellisvuoden 38 painoprosentista 34 prosenttiin. Suunta on toivottu, asia selviää Pirkanmaan Jätehuollon teettämästä lajittelututkimuksesta.
– Tätä voi jo hieman hehkuttaa: Kiitos kaikki pirkanmaalaiset lajittelijat hyvästä työstä!, iloitsee Pirkanmaan Jätehuollon laatu- ja kehityspäällikkö Saana Ojala.

Taustalla on vuosien järjestelmällinen jäteneuvontatyö, keräysastioiden lisääminen ja tätä kaikkea tekemistä ohjaava tiukentunut jätelaki.
– Olemme viime vuosina tehneet todella kovaa rummutusta lajittelun eteen. Nyt tulokset näkyvät sekajätteen koostumuksessa vastaanottamassamme jätemäärässä, Ojala sanoo.

Olemme viime vuosina tehneet todella kovaa rummutusta lajittelun eteen.

Sadan kilon tutkimuspöytä kerätään kotitalousjätteestä

Lajittelututkimus tehtiin Tarastenjärvellä tutkimushalleilla kahden viikon ajan useamman henkilön vuoroissa. Sekajätteen koostumuksen analysointi vaatii tarkkuutta, ja tulokset voivat yllättää.
– Tänä vuonna pisti silmään sekalaisen jätteen kasvanut osuus. Se kielii oikeasta ja hyvin onnistuneesta lajittelusta kodeissa, Ojala kertoo.

Käytännössä tutkimus alkaa suunnittelusta ja päättyy sekajätteen 34 eri alakategorian jätetaulukkoon. Ensimmäiseksi jäteautot keräävät tutkittavaksi otettavan näytemassan satunnaisotannalla valituista kiinteistöistä. Tutkimuksessa on kaksi ryhmää: yli viiden huoneen kiinteistöt sekä alle viiden huoneen kiinteistöt.

Jätekuormasta kerätään noin 100 kilogramman verran jätenäytettä, joka tutkitaan perinpohjaisesti tutkimuspöydän päällä.
– Puramme kaiken atomeiksi. Tutkimuksessa on 11 pääluokkaa, jotka jakautuvat yhteensä 34 eri alakategoriaan.
– Ämpäreitä ja saaveja on ympäri hallitilaa, koska joka ikinen pullonkorkki ja topsitikku jaotellaan käsin omiin laareihinsa. Lopuksi jokainen jätelaji punnitaan, jotta saamme sen painoprosentin kokonaismäärästä, Ojala kertoo.

Yksi pääluokista on biojäte, joka jakaantuu ruokahävikkiin, muuhun keittiöjätteeseen, risuihin ja oksiin, puutarhajätteeseen sekä vielä muuhun biojätteeseen.
– Biojätteestä erottuu lajittelupöydällä olevan seulan läpi kahvinpurut ja muut pienet jätteet. Tämäkin alite punnitaan.

Puramme kaiken atomeiksi.

Jätteissä näkyy elämänkirjo

Tutkijat suojautuvat hyvin, kuten tupla- ja viiltosuojahanskoin, sillä lajittelun yhteydessä voi löytyä monenlaista.
– Jätepusseissa näkyy koko elämänkirjo. Meillä on parhaillaan tekeillä muutama diplomityö, joissa selvitetään lajittelukäyttäytymisen taustoja. Yritämme päästä jätteen lajittelun juurisyiden jäljille, Saana Ojala kertoo.

Ojala on itsekin ympäristöpuolen diplomi-insinööri, jolle jäteala on sydämenasia. Hän painottaa lajittelun helpoksi tekemistä.
– Sen pitäisi olla niin helppoa, ettei sitä voi tehdä väärin.

Pirkanmaan Jätehuolto tutkiikin jatkuvasti vaihtoehtoja lajittelun helpottamiseksi.
– Olemme esimerkiksi järjestäneet yhdessä Ekokumppaneiden kanssa suunnittelukilpailun, jossa haettiin lajittelua käytännössä helpottavia ratkaisuja kotiin: keittiöön ja parvekkeelle. Tuotevalikoimaa on kyllä paljon. Ihmiset pitävät jätteiden sijoittamista perinteisesti keittiön allaskaappiin niin luontevana vaihtoehtona, että esimerkiksi parvekkeelle sijoitettavat säilytysjärjestelmät eivät tule välttämättä mieleen. Saimme kuitenkin hyviä ideoita eteisen kaapin hyödyntämiseen laittelussa.

Lajittelututkimuksesta selviää, että eniten tilaa sekajätteen joukossa vie painoltaan kevyt muovi, painavinta sen sijaan on biojäte.
– Muovi on kuitenkin helppo pakata ja puristaa kokoon. Tärkeintä on, että lajittelee kaikki selkeät jätekappaleet oikein. Jos jonkun roskan lajitteluohje mietityttää, voi etsiä paikallisen lajitteluohjeen netistä tai laittaa roskan sillä kertaa sekajätteeseen.
– Biojätteet on tärkeää saada kiertoon, sillä jätteistä tehdään kotimaista lannoitetta ja biokaasua. Kaikki tämä hyötyjäte hukataan sekajätteen joukossa, Ojala muistuttaa.

Sekajätteen koostumustutkimusta tehdään pienin alueellisin variaatioin myös muissa kunnallisissa jäteyhtiöissä.
– Tämä on meille konkreettinen tapa tutkia viestinnän ja neuvonnan vaikuttavuuden sekä tehostetun keräyksen tuloksia. Tutkimuksen avulla näemme oikeasti pirkanmaalaisten sekajätteen laadun ja koostumuksen, kertoo Ojala.
– Vaikka tuoreet tulokset kertovat oikeasta suunnasta, on työtä silti vielä paljon, hän summaa.

Saana Ojalan vinkit helppoon lajitteluun

Miten Ojala itse varmistaa, että kodin sekajätepussista ei löydy sinne kuulumatonta jätettä?

  • Huolehdin, että lajittelulle on tilaa.
  • Oma innovaationi on sellainen, että käytän muovisia leipäpusseja, joihin kerään kaikki muovipakkaukset. Leipäpussipakkaukset ovat käteviä, sillä ne mahtuvat ekopisteen puristimen pienestä aukosta sisään helposti.
  • Biojäte on hyvä olla keittiössä kätevästi. Jos tilaa on kahdelle jäteastialle, voi pohtia, tarvitseeko toisen ison astian olla sekajäte, vai voisiko se olla kartonki- tai muovijätettä varten?

Kodin lajitteluhaku: lajittele.se
Biojätteestä biokaasuksi: Biomylly