Teksti: Saara Ignatius / Kuva: Laura Vesa

Tuhansien jäteastioiden koordinaattori

Logistiikkakoordinaattori Piia Kuusinen on työskennellyt 12 vuotta Pirkanmaan Jätehuollossa. Viime vuoden kaltaista kovaa urakkaa hän ei muista tehneensä. Uudet jätehuoltomääräykset kasvattivat päivittäistyön määrää. Viime vuonna tuhannet jäteastiat kulkeutuivat Piian koordinoimina ihmisten pihoihin.

Mitä logistiikkakoordinaattorin työpäivään kuuluu?

Eniten työaikaa minulla kuluu jäteastiahallintaan ja poistotekstiilityöhön. Vastaan meidän keräysvälineiden hankinnoista, kuten jäteastioiden, sekä puristimien, vaihtolavojen ja pintasäiliöiden koordinoinnista.

Yleisesti ottaen teemme uusia astiahankintoja jatkuvasti. Nyt, kun jätehuoltomääräykset ovat kiristyneet ja keräysalueet laajentuneet, on ollut hektistä. Muovi- ja kartonkipakkausten keräysastiat piti tilata kaikille vähintään viiden asunnon kiinteistöille aprillipäivään mennessä. Biojätteen keräysvelvoite laajenee koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, yli 10 000 asukkaan keskustaajamassa 1. syyskuuta 2023. Olemme tehneet kovan työn tilausten kanssa, kuten ovat myös tehneet kuljettajat ja astioiden toimittajat.

Missä tilanteissa toimitatte astioita?

Jätteiden keräysastiat kuuluvat meillä tyhjennyshintaan. Kun kiinteistön omistaja tai taloyhtiön edusta- ja liittyy asiakkaaksemme, toimitamme heille tarvittavat jäteastiat. Tämä on hyvin kätevää. Toisinaan astioita rikkoontuu, ja saammekin näissä tapauksissa ilmoituksen usein kuljettajilta. Meidän ei tarvitse erikseen tiedottaa rikkinäisen astian vaihtotarpeesta, vaan käym- me vain vaihtamassa astian.

Näin pystymme varmistamaan sen, että astiat ovat työ- turvallisia. Jätehuoltomääräysten mukaan jäteastioiden on oltava nykyisin pyörällisiä. Vielä 10 vuotta sitten ei läheskään kaikissa jäteastioissa ollut pyöriä. Voi vain kuvitella, millaista on ollut siirtää 60 kiloa painavaa astiaa.
Tämä on melkoista astiarallia. Millaista määristä puhutaan?

Tilaamme uusia astioita ulkomailta ja ne saapuvat varastoillemme merikonteissa. Juuri nyt on kova menekki. Viime vuoden aikana, vuonna 2022 toimitimme asiakkaillemme yhteensä lähes 10 000 erilaista jätteen keräysastiaa.

Miten optimoitte kuljetuksia ja noutoja?

Jäteastioiden vajaatäyttö on asia, jota tarkkailemme tälläkin hetkellä. Toivommekin asiakkailta yhteistyötä, ettei jäteautojen tarvitsisi turhaan käydä tyhjentämässä tyhjiä astioita. Uusien asiakastilausten yhteydessä pyrimme haastattelemaan asiakkaat ja selvittämään tarpeet, jotta voimme tarvittaessa opastaa asiakasta oikean tyhjennysvälin arvioinnissa. Jäteastioiden tyhjennysväliä voi muuttaa verkkopalvelussamme.

Kun jäteastiat on saatu kiinteistöille, alkaa asukkaiden tärkeä työ: jätteiden lajittelu. Sen avulla saadaan materiaalit kiertoon: biojätteet biokaasuksi ja lannoitteiksi ja pakkausjätteet uusiksi pakkauksiksi. Loppujäte eli sekajäte hyödynnetään energiana Tammervoimassa.

Mitä teet, jos et ole tekemisissä jätteiden kanssa?

Kolmea en vaihda: mökki, sauna ja Tapparan pelit.

Mikä on ollut mieleenpainuvin kokemuksesi jätteiden parissa?

Biojätteen lajittelu on minulle tärkeää. Tekee ihan pahaa nähdä jonkun heittävän biojätettä sekajätteeseen. Viime syksynä olin mukana sekajätteen lajittelututkimuksen tekemisessä. Sen mukaan töitä vielä riittää siinä, että saadaan ihmisten lajitteluinnostus nousuun. Materiaalihyötykättöön kelpaavia jätteitä oli sekajätteestä 79%. Ja pelkästään biojätteen osuus sekajätteessä oli vielä 38%

Vaaleahiuksinen nainen seisoo jäteastioiden edessä kädet puuskassa.